<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29581" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Александър Коган е събирал лични съобщения от Фейсбук чрез тест

13 Април 2018
0 3413

Потребителите, които са ползвали приложението "This Is Your Digital Life" автоматично са споделили техните лични данни, включително постове и съобщения, публикува The Guardian.

 

Приложението "This Is Your Digital Life" е представлявало личностен тест и е създадено през 2014 г. от академика Александър Коган, който е платил на 270,000 хора да го пробват. Приложението е премахнато година по-късно. 

 

Ученият Александър Коган е събирал личните съобщения на потребителите на Фейсбук, които са инсталирали приложението му. Тези негови действия са засега най-тежкото нарушение на поверителността на личните данни в социалната мрежа от текущия скандал с компанията Cambridge Analyticа.

 

Както говорители на Фейсбук вече признаха, "може би" част от съобщенията са били споделени с компанията Cambridge Analytica без тяхното изрично съгласие.

 

МАРК ЗУКЪРБЪРГ ПРИЗНА, ЧЕ И ОТ ФЕЙСБУК СА ВИНОВНИ СА ИЗТИЧАНЕТО НА ЛИЧНИ ДАННИ

 

Те също така казаха, че в някои от случаите приложението "This Is Your Digital Life" най-вероятно е достигнало до данните не само на потребителите, които лично са го използвали, но и до техните приятели в социалната мрежа. 

 

"Една малка част от хората, които са влизали в приложението "This Is Your Digital Life" са споделили лични данни като тяхната стена, постове и съобщения, което може да е включвало изпратени съобщения," пише Фейсбук на засегнатите потребители. 

 

ЗУКЪРБЪРГ СЪБИРА ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ, ДОРИ И ДА НЯМАМЕ ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК (ВИДЕО)

 

В интервю с New York Times, Коган казва, че е взел съобщенията само на хората с достъп до приложението, не на техните приятели, и че тази информация не е била споделяна с Cambridge Analytica.

 

За тези, които не са инсталирали приложението, но са имали контакт със засегнати потребители, не е ясно дали е споделена повече информация от самите съобщения, макар това да е официалната версия засега. 

 

А за потребителите, които са използвали приложението, е ясно, че цялата им онлайн комуникация е била източена. Твърди се, обаче, че те са били предупредени със съобщение в изскачащ панел, което е показвало точно какви разрешения за достъп изисква, включително достъп до съобщенията. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции