<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36234" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Алфа Рисърч: „Апартаментгейт“ е нанесъл съществени щети върху доверието към ГЕРБ

01 Април 2019
0 2452

 

Днес агенция Алфа Рисърч оповести резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.), съвпадащо по време с разкритията за придобити от властимащи евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки. То регистрира съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ във важен политически момент – два месеца преди изборите за Европейски парламент.

""

 

Според 66.6% от анкетираните, това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.

 

Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка срещу корупцията. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от „други политически сили“. Според преобладаващото мнозинство обаче ( 57.3%) никой не води решителна борба с корупцията в България.

 

""

 

Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, а отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии.

 

Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на Бойко Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие).

 

На фона на щетите, които понася ГЕРБ, преминаването на останалите партии към мобилизационна изборна вълна и туширането до известна степен на острите им публични пререкания, води до стабилизиране на техните позиции, макар и на по-ниски равнища, в сравнение с управляващите.

 

Сред лидерите Корнелия Нинова бележи ръст от 4 на сто, стигайки до 23%. С 3% увеличава рейтинга си Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов и Волен Сидеров – с по 2%.

 

Към края на март, 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

 

В резултат, след известно „откъсване“ на ГЕРБ пред БСП през февруари, към момента дистанцията между между двете политически сили е в рамките на статистическата грешка. Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент.

 

""

 

 

„Демократична България“ с вот от 5.1% е все още малко под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат. Партиите от коалицията Обединени Патриоти, които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО- 4.1%, НФСБ – 2.2%, Атака – 2.1% от решилите да гласуват. Така, като партия с най-голям шанс за излъчване на евродепутат се очертава ВМРО, но това ще зависи до голяма степен от способността й да привлече част от вота на останалите националистически формации.

 

За 63% членството ни в ЕС е без алтернатива. На обратната позиция са едва 8%. Проблемите около Брекзит са пример за ползите от членството и мнозинството от 61% подкрепят позицията за повече взаимни остъпки между държавите в името на по-силен ЕС, срещу 39%, според които националните интереси трябва да бъдат твърдо отстоявани, дори с риск за отслабване на ЕС.

 

Източник: Алфа Рисърч

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции