<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40076" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Амазонската джунгла гори, пушекът закри дневната светлина в Сао Паоло (снимки)

21 Август 2019
0 13386

Зловещи снимки на Сао Паоло, затъмнен посред бял ден от дебел слой пушек от пожарите в амазонската гора станаха вайръл по целия свят, заедно с притесненията, че рязкото увеличаване на обезлесяването предвещава екологична катастрофа, пише The Daily Mail.

 

ВСЯКА МИНУТА ГУБИМ АМАЗОНСКА ГОРА С РАЗМЕРИТЕ НА ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ (ВИДЕО)

 

Сао Паоло, който е най-големият бразилски град, потъна в мрак в понеделник следобед, а мониторингови данни от Световната Метеорологична Организация показаха голям димен стълб, разпространяващ се на югоизток към Атлантическия океан.

 

 

 

""

 

 

Снимки, направени в Сао Паоло около 16:30 часа местно време показват, че колите са били принудени да пуснат светлините си, заради ниската видимост посред деня.

 

 

""

 

 

 

Горските пожари, бушуващи в амазонската джунгла тази година, са рекорден брой – 72 843 огнища са засечени досега от Бразилския космически изследователски център (INPE). Това е с 83% повече, отколкото за същия период през 2018 г., както и най-големият брой, откакто се води статистика от 2013 г.

 

 

""

 

 

Междувременно сателитни снимки засякоха 9 507 нови горски пожари само за последните четири дни, предимно в басейна на река Амазонка, дом на най-голямата тропическа гора, ключова за справянето с проблема с глобалното затопляне. 

 

 

""

Сао Паоло, понеделник, 16:30 часа местно време

 

 

Шокиращата статистика идва в момент, в който нарастват притесненията около политиката спрямо околната среда на крайно-десния президент на Бразилия Жаир Болсонаро. 

 

НОРВЕГИЯ И ГЕРМАНИЯ БЛОКИРАТ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЗА БРАЗИЛИЯ ЗАРАДИ ОБЕЗЛЕСЯВАНЕТО В АМАЗОНИЯ

 

 

Безпрецедентното увеличение на горските пожари се случва откакто Болсонаро зае поста си през януари и започна да развива региона на Амазонка за фермерство, пренебрегвайки международната загриженост към нарастващите темпове на изсичането на горите.

 

 

""

 

 

Болсонаро за пореден път отхвърли критиките към политиката си този вторник, като заяви, че сега било времето от годината, през което се извършва "кемада" – прочистването на гората с огън от фермерите.

 

 

""

 

 

Горските пожари са обичайни за сухия сезон, но също така незаконно се извършват и от фермери, които обезлесяват територии за пасища на добитъка си. Много от тях сега се чувстват силни с подкрепата на крайно-десния президент, който е климатичен скептик със силно изразена политика за развитие на агро-бизнеса. 

 

 

""

 

 

 

Според INPE обезлесяването в джунглата се е увеличило с 67% през първите седем месеца на годината. 

 

По-рано този месец Норвегия и Германия съобщиха, че спират средствата за подпомагане на Бразилия при справянето ѝ с проблемите на околната среда, като заявиха, че тя крайно-дясната ѝ администрация не прави нищо, за да се бори с обезлесяването. 

 

 

""

 

 

 

Източник: The Daily Mail

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции