<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84783" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Щабът на съве...

Ангел Кунчев: Това е трета вълна, в следващите седмици случаите ще нарастват (видео)

03 Март 2021
0 3334

В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите – това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Това докладва главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев на среща при премиера Бойко Борисов тази сутрин, предаде bTV.

Ангел Кунчев: Това е трета вълна, в следващите седмици случаите ще нарастват (видео)

Той отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте.

Щабът на съвещание при Борисов: Няма натиск върху болниците у нас, има достатъчно легла (видео)

„Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска“, призова доц. Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант.

Ангел Кунчев: Това е трета вълна, в следващите седмици случаите ще нарастват (видео)

„Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам. Доказва се само британският“, каза проф. Кантарджиев.

Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства.

Ангел Кунчев: Това е трета вълна, в следващите седмици случаите ще нарастват (видео)

„Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата“, уточни Кирилов. „На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“, допълни той.

БСП поиска преговори с Русия за закупуване на ваксината “Спутник V” за България

Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, у нас да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции