<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79452" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

Ангел Кунчев: Covid-19 е по-неизвестен и страшен от ваксината срещу него (видео)

07 Декември 2020
0 1346

„Здравето е едно от най-личните неща. Аз зная, че ще има хора, които твърдят, че ваксинирането срещу Covid-19 е неизвестно и страшно, но ги уверявам, че вирусът е по-неизвестен и страшен“. Това каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира, че поставянето на ваксините у нас ще започне чак след като Европейската агенция по лекарства одобри препаратите. Очаква се първата ваксина да получи одобрение на 27 декември, а два-три дни след това да се даде официално разрешение за ползване.

Брифинг на Щаба: Национален план за ваксинация срещу Covid-19 в пет фази (видео)

„По данните до момента, първи са Pfizer с тяхната ваксина за хладилно съхранение. Малко след тях е тази на Moderna, уточни Кунчев.

Ангел Кунчев: Covid-19 е по-неизвестен и страшен от ваксината срещу него (видео)

По думите му, нито една от компаниите не прескача фазите на изследвания, но целият процес е изключително ускорен. На въпрос дали може да има късни последствия от поставената ваксина, той отговори, че „всичко може“.

„Знаете ли защо направиха тези ваксини толкова бързо? Защото всичко беше правено преди това за SARS и ебола. Имаше много голяма степен на готовност“, коментира Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че ще се ваксинира при първа възможност.

Относно фазите на ваксиниране, които от Министерство на здравеопазването обявиха миналата седмица, Кунчев коментира, че неслучайно служителите във ферми за норки ще бъдат едни от първите, които ще получат ваксината.

„Там говорим за 60-70 души персонал. Това, което се случва с предаването между норки и хора е изключително опасно. Ако позволим това да стане на много места, рискът е да се появи щам, за който не работи нито ваксината, нито антителата след преболедуване. Най-сигурното е да ваксинираме тези хора и да се приключи“, категоричен е той.

Първоначално избор между различни видове ваксини няма да имаме, смята Ангел Кунчев. По думите му това може да се случи едва когато на пазара има повече от два препарата.

На въпрос дали можем да се ваксинираме след като сме преболедували коронавирус, здравният инспектор каза, че е добре да го направим.

„Не знаем колко време ще имаме антитела. В този смисъл ваксината играе ролята на бустер и ще ни даде по-голяма сигурност“, допълни той.

Относно това дали ваксината ще предпазва от разболяване или ще караме Covid-19 по-леко, Кунчев коментира, че е рано да се каже.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции