<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27827" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Аптекари и араби са замесени в грандиозната схема за незаконен износ на онколекарства

03 Декември 2017
0 8981

Грандиозна схема за незаконен износ на онколекарства за стотици милиони разбиха от спецпрокуратурата и ГДБОП. Групата е била за данъчни престъпления и пране на пари и е свързана с реекспорт на животоспасяващи лекарства. Здравната каса е била ощетена със стотици милиони, защото държавата е плащала за лекарствата, а след това ценните медикаменти са се озовавали в ръцете на контрабандистите.

 

 

Бандата е от 7 души. Те са задържани за 24 часа. По време на разследването те са следени и подслушвани. Имало и изявен лидер. Лекари от различни болници и фармацевти от аптеки са изписвали лекарства, които са продавани на прекупвачи. Използвани са и фалшиви документи. Прекупвачите откарвали стоката в склад. След това хапчетата и ампулите са изнасяни за страни от Европейския съюз и са продавани там 4 пъти по-скъпо. В същото време българските пациенти имали нужда от тях и не можели да ги открият на

 

""

 

Сред основните участници в престъпната схема са мъже от арабски произход, съобщава “24 часа”. Само за година от България по този начин са изнесени 80 милиона опаковки (кои са лекарствата – виж карето долу). От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена на болници, аптеки и лекари, които се разследват по схемата. Обвинения ще бъдат повдигнати през следващата седмица.

 

"Това не е единствената схема, има още много. В следващите месеци ще имаме още операции”, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции