<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33264" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Арестите ни са перфектни. Бонусите също.

27 Ноември 2018
0 4734

Две кратки прессъобщения. Толкова бе нужно на правосъдното министерство, за да замете два сериозни скандала. Темите бяха затворени само за ден с лекота, сякаш нищо не се е случвало.

 

Първо ведомството, ръководено от Цецка Цачева, обяви, че в арестите няма никакви проблеми – условията са добри, има тоалетни, храната също не е лоша, а обиски на голо не се правят. Повод за тази т.нар. проверка станаха твърденията на бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, че двете са държани в нечовешки условия и са жертва на унизително отношение.

 

Няма такова нещо, отсече правосъдното министерство. Сякаш страната ни не е осъждана многократно за лошите условия в арестите, сякаш самата Иванчева не я водят навсякъде, дори в болницата с оковани ръце и крака. Даже главният прокурор Сотир Цацаров нарече това излишна демонстрация. И този скандал бе бързо заметен с обещанието, че инструкцията за конвоиране ще се промени. Тези промени още се чакат. Същото се случва и условията в арестите. Само че тук дори обещание няма, а просто се казва: „Всичко е наред, не вярвайте на арестантите”.

 

Пак със същата лаконичност за министерството приключи и друг сериозен скандал – с бонусите в Търговския регистър. Същият онзи, който се срина за почти 20 дни през август и за малко да подлуди бизнеса. Регистърът е от изключителна важност за нормалната бизнес среда, оттам минават купища вписвания ежедневно. През лятото, когато не работеше, първо започна отричането на очевиден проблем, след това дойдоха обещанията – ще заработи днес-утре. И така почти три седмици. С неохота бе сменена шефката на Агенцията по вписванията, която отговаря за регистъра. На нейно място бе назначена сегашната Габриела Козарева. Съвсем наскоро стана ясно, че тя е подписала бонуси за около 600 хил. лв., които са били раздадени на служителите за постигнати резултати. Като постигнат резултат се смята и периодът на летния срив на регистъра. Бонуси са получили не само служителите, но и самата Козарева. И то чрез промяна на правилата. Защото преди това за получаване на бонус се изискваше да се изработят поне 45 дни от последните три месеца, за да се получи премия. Към момента на подписване на допълнителните възнаграждения, Козарева е имала 40 дни стаж. Междувременно обаче правилата са променени и изискуемите дни изведнъж са намалени на 30. Така за получаване на бонус вече няма проблем. Онзи ден от министерството обявиха, че това съкращаване на сроковете е нещо положително.  Изобщо – всичко е перфектно.

 

А истината е, че Цачева може да бъде питана и за много други проблеми. Като става дума за условия в затворите и арестите – само преди няколко месеца от софийския затвор избягаха Владимир Пелов и Радослав Колев. Двамата бяха въоръжени с пистолет, за който така и не се разбра как е вкаран в затвора. Единият беглец го убиха, другият е още в неизвестност.

 

Не само това – месеци наред надзирателите в цялата страна протестираха заради ниски заплати, лоши условия на труд и липса на достатъчно хора. Цачева първо твърдеше, че пари за по-високи заплати няма, а след това изведнъж се намериха. На надзирателите бе обещано едва ли не всичко, само за да се приберат от улицата, понеже наближаваше европредседателството. Наскоро от синдиката им обявиха, че постигнатото е далеч от обещаното. А тогава Цачева обеща, че ще се построи и нов затвор. Него пък хич го няма.

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции