<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46494" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Арктически съкровища се показват под топящия се заради климатичните промени лед (снимки)

10 Януари 2020
0 2442

Редки археологически находки на 28 000 години, намерени под бързо размразяваща се земя в Сибир, ще бъдат изложени за първи път в Британския музей. Те са част от изложба за историята на Арктика и местния народ, пише Guardian.

 

Шевни игли и бижута, изработени от слонова кост, както и издълбани декоративни предмети от кост на мамут, са дадени под наем от Руската академия на науките за експозиция, която ще бъде най-голямата по рода си.

 

Джаго Купър, ръководителят на колекциите на Америка в музея, каза, че археологическият обект в Североизточен Сибир е забележителна съкровищница, но също така е трагедия, тъй като предметите се появяват едва сега поради кризисната климатична ситуация.

 

 

""

 

 

Амбър Линкълн, сътрудник на музея, заяви, че иглите са важен пример за иновацията в Арктика и ще бъдат нанизани на конец и използвани за създаване на пригодени дрехи. "Помислете за това как тези малки игли са използвани преди 28 000 години…"

 

Част от изложбата ще изследва социалните, икономическите и политическите промени, пред които арктическите хора са изправени в резултат на европейско и руско проучване на региона, включително търсенето на Северозападния проход и глобалната търговия с козина.

 

 

""

 

 

Ключов обект ще бъде шейната Inughuit, изработена от кост от нарвал.

 

Изложбата "Арктика: Култура и климат" ще стои в Британския музей от 28 май до 23 август.

 

 

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции