<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30890" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Артисти префасонират 100 пейки в страната в градско изкуство

30 Юни 2018
0 2642

Общо 100 пейки в цялата страна ще ремонтира екипът Destructive Creation. Проектът „Сервиз за пейки“ е част от по-мащабната инициатива „_Място“, чиято цел е да подобри градската среда в България с позитивни намеси в нея, както и да провокира гражданско участие за промяна на общото пространство. Артистите вече са започнали проекта с 3 пейки в София.

 

Destructive Creation нашумяха през 2011 г. покрай артистичната си провокация с Паметника на съветската армия в София, преобразен изненадващо в сбор от американски символи – клоунът Макдоналд, Супермен, Капитан Америка и т.н.

 

„Това, което ни кара да правим това, е че може да накараме тези пейки да изглеждат много по-добре с малко усилия. Тоест, с малко бои и материали е са готови“- казват младежите от Destrucive Creation –„И да ги счупят, пак ще ги поправим”. Това е на база шопските поговорки и шопското твърдоглавие – И сам да съм в рейса, пак ще се бутам. Но ако обърнем този начин на мислене в друга посока, ще получим позитивно твърдоглавие. Да, нещата се развалят, ние ги поправяме. За съжаление, понякога нарочно се чупят. Но не трябва да изпадаме в крайности и да смятаме, че всички чупят и никой не пази. Реално това не е вярно.“

 

Целта им е не просто да ремонтират пейките, а с помощта на артисти и художествени намеси те да се превърнат в произведение на изкуството. До края на годината ще бъдат ремонтирани още 97 пейки по територията на цялата страна. Основната цел на художниците е да инспирират самоинициатива и доброволен труд в обществена полза.

 

Жители на различни български градове ще бъдат поканени чрез социалните мрежи да споделят какво искат да променят в своя квартал и чрез конкурс ще бъдат избрани останалите пейки. Най-атрактивните кандидатури ще бъдат наградени с ремонт на пейките на тяхното място. Това ще става чрез предварително обявяване на дата за всяко място с цел включване на местните хора.

 

Инициативата "_Място" е насочена към промяна на публичните пространства. Един от следващите ѝ проекти е за промяна на парк „Самолета“ в Силистра.

 

Източник: Bgbeactive.org

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции