<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33894" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Маколи Кълки...

Бизнесмен предложи да откупи откраднатата статуя на Аполон от Централна баня

20 Декември 2018
0 1420

Издирват се извършителите на кражбите от Централна баня. Откраднаха бронзовата статуя на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода в центъра на София. Освен произведението на изкуството, липсват и почти всички месингови чучури от чешмите на бившата минерална баня.

 

Задигането на статуята е заснета от видеокамери. Кадрите вече са предоставени на МВР. Тя тежи поне 80 кг.

 

„Престъпленията са две. Едното е извършено на 5-и, а другото на 16-и декември. Първо са откраднати чучурите и няколко дни по-късно е отмъкната и статуята. И двете кражба са извършени през нощта. Пазарната цена от метала е незначителна. По-скоро това е хулиганска постъпка. Не е ясно дали двете деяния са извършени от един човек”, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред „Здравей, България” по NOVA.

 

""

 

От своя страна бизнесменът Павел Дамянов предложи на крадците да изплати анонимно в десетократен размер сумата, която те биха спечелили от бронза. За него това са емблематични чешми, които радват софиянци.

 

„Ако статуята и чучурите не бъдат върнати, ще се направи нова отливка. Разговаряхме и с автора на произведенията – скулпторът Георги Чапкънов. Така ще възстановим откраднатото", допълни Чобанов.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции