<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46633" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Богатството добавя 9 години към живота на човек, сочи ново изследване

15 Януари 2020
0 830

Богатството добавя 9 години към продължителностт на живота и то без увреждания и болки, според ново изследване, цитирано от Guardian.

 

10-годишно проучване, проведено в Обединеното кралство и САЩ, разгледало всички социални и икономически фактори, които стоят зад причините, поради които хората влизат в лошо здраве с напредване на възрастта.

 

„Установихме, че социално-икономическите неравенства в продължителността на живота без увреждания са сходни през всички възрасти в Англия и САЩ, но най-голямото социално-икономическо предимство в двете страни и във всички възрастови групи е богатството“, казва д-р Паола Заниното, професор по епидемиология и здравеопазване в University College London, която ръководи изследванията.

 

108-ГОДИШНА РОЖДЕНИЧКА РАЗКРИ ТАЙНАТА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО СИ: ШОКОЛАД И ШАМПАНСКО (СНИМКИ)

 

Публикувани в Journal of Gerontology, данните от 10 754 души във Великобритания на възраст 50 и повече и 14 803 хора в САЩ над 50 години изследват колко дълго те могат да очакват да живеят без увреждания и доколко социално-икономическите фактори играят роля.

Учените отбелязват, че макар продължителността на живота да е полезен показател за здравето, качеството на живот с напредване на възрастта е от решаващо значение за определянето на нашето здраве.

 

 

""

 

 

„Чрез измерване на продължителността на здравословния живот можем да получим приблизителна оценка за броя на годините живот, прекарани в благоприятно здравословно състояние или без увреждане“, заяви Заниното.

 

БЪЛГАРСКО СЕЛО ПАЗИ ТАЙНАТА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

 

„Знаем, че подобряването както на качеството, така и на количеството години, през които се очаква да живеят индивидите, има отражение върху публичните разходи за здраве, доходи, дългосрочни грижи за възрастни хора и участие в работата и нашите резултати показват, че политиците трябва да положат по-големи усилия за намаляване на неравенствата в здравеопазването“, добави тя.

 

Изследването сочи, че на 50 най-богатите мъже в Англия и САЩ са изживели около 31 здрави години, в сравнение с около 22 до 23 години при тези от най-бедните групи на населението. Жените от най-богатите групи от САЩ и Англия са живели около допълнителни 33 „здрави“ години в сравнение със съответно 24,6 и 24 години от най-бедните групи.

 

Но данните разкриха и друго важно нещо – че децата, родени днес, вероятно ще прекарат по-голяма част от живота си в лошо здраве спрямо бабите и дядовците си. Те ще се възползват от значително по-малки увеличения на средната продължителност на живота спрямо родените няколко години по-рано, през първото десетилетие на 21 век.

 

 

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции