<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29958" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бойко Борисов: Защо не протестирахте през 1973 година?

05 Май 2018
0 10951

”Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали".

 

Така премиерът Бойко Борисов коментира казуса с бъдещето на древното селище, открито по трасето на магистрала "Струма”.

 

 

В събота той посети обекта и се срещна с група протестиращи, които настояват археологическите обекти да не стават жертва на строителството. В характерния си стил Борисов обясни, цитиран от ”Фокус”, че ”комунистите от БКП са знаели за древното селище Скаптопара, трактористите са го орали и нищо не са направили”. Един от протестиращите се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували ”за“ запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите:

 

”Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим". В края на април вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че правителството ще се съобрази с мнението на експертите за бъдещето на древното селище.

 

Край благоевградските села Зелен Дол и Покровник бяха открити много добре запазени останки от предполагаемото древно селище Скаптопара. Разкритите 12 сгради, сред които гробница и раннохристиянска църква, са датирани в периода ІІІ – VІ век. Местните излязоха с искане за преместване на трасето на магистралата и експонирането на древното селище за привличане на туристи. От археологическия музей, който прави разкопките, обаче обявиха, че откритите на терена сгради са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга.

 

Поради тази причина тяхната консервация, реставрация и експониране ще струват скъпо. Те предложиха преместване на гробницата пред музея в Благоевград или в село Покровник. Според жителите в региона обаче останките трябва да останат на място и готвят референдум за това. Те смятат, че преместването на откритите църква, баня и гробница няма да има същото въздействие, както реставрирането на място. Вече има петиция, която ще бъде изпратена до всички възможни институции. В групата във Фейсбук в подкрепа на Скаптопара вече има над 8000 души.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции