<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31197" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борисов уволни четирима и обяви: И аз гледам животни, разбирам хората

18 Юли 2018
0 8172

След като в петък земеделският министър Румен Порожанов се зарече да не отстъпва пред исканията на протестиращите овцевъди и козевъди, определяйки ги като нереалистични, за няколко дни правителството започна да ги изпълнява едно по едно.

 

 

Очевидно провокиран от изнервения протест пред сградата на Министерския съвет (МС) в сряда, премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност заместника на Порожанов – Цветан Димитров, както настояваха протестиращите. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието с представители на протестиращите животновъди, съобщи правителствената информационна служба.

 

Борисов е разпоредил още на Порожанов да освободи и шефовете на дирекциите "Животновъдство" и "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" – Златка Възелова и Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

 

""

 

Животновъдите настояваха за оставките на тримата, без Синапов, твърдейки, че те са отговорни за приемането на спорната Наредба 3, довела до разцепление в бранша. Именно чрез нея се разпределят около 120 млн. лв. годишно от еврофондовете за животновъдния бранш.

 

 Напрежението идваше от чл. 23 за доказване на млеконадоя от животните, който поставяше в неравностойно положение представителите на бранша. За т.нар. племенни животни, които са местни породи, нямаше изискване за доказване на млеконадоя. Имаше и други недоразумения като доказване на млеконадой от агне или шиле при условие, че те не дават мляко, обясниха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА)

 

""

 

 

Премиерът Бойко Борисов разпореди предприемането на всички мерки за дезинфекция, така че да не се допусне разпространение на чумата по дребните преживни животни у нас.

В началото на заседанието на кабинета той се обърна към министрите с призив да разясняват на хората защо са нужни тези мерки и какви биха били последствията от навлизането на тази болест.

 

„Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони“, каза Борисов. Около милион и 300 хиляди са овцете и козите в страната и те са застрашени, ако заразата бъде изпусната, обясни Борисов. „А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: „Оставете ги“. Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки стоици милиони“, коментира Борисов.

 

„Всичко, което се прави по животните – няма друга нито европейска, нито световна практика. Разпореждам на министъра на земеделието Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат“, каза още премиерът.

 

""

 

ДАНС да провери сайтовете, които разпространяват фалшиви новини, че у нас се транспортират нелегални бежанци с военни самолети. Това поиска на днешното заседание министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него това е престъпление по НК, тъй като се всява смут, и виновните трябва да си понесат отговорността.

Според него в последната фалшива новина се правела "следната сглобка": "Овцете и козите в Странджа се избиват, за да може да се настаняват там нелегалните мигранти. Това не може да продължава, защото това е откровено саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата", заяви военният министър.

 

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че е чул какви ли не неща, но не иска да ги коментира, защото след това медиите започвали да правят предавания върху тях. "България нито е поемала ангажимент, виждате Италия, Испания, Гърция подписват споразумения или се договарят, това си е тяхна работа, ние не се месим във вътрешните им работи. България нито сме се договаряли с канцлера Меркел, нито сме приемали, нито ни е предлагано, нито за пари, нито за без пари", заяви Борисов.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции