<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34988" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Британски детективи с подозрения за връзка между случаите Гебрев и Скрипал

15 Февруари 2019
0 482

Екип британски детективи пристигнаха в България и разглеждат случая с натравянето на Емилиян Гебрев по подозрения, че има връзка с отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря миналата година.

 

Бойко Борисов също потвърди новината пред "The Guardian" в София.

 

Припомяме, че през 2015 година бяха натровени оръжейният търговец Емилиян Гебрев, неговият син и един от директорите във фирмата му. Тримата за щастие се възстановили, но случаят така и не бе разкрит.

 

Според лабораторни резултати от случая през 2015 година има връзка между веществото, с което е убит Скрипал и неговата дъщеря – Новичок и веществото, с което е отровен Гебрев.

 

Връзката се затвърдила още повече, след като уебсайтът "Bellingcat" публикува информация за агент на ГРУ. Те показаха, че той е бил в България по време на отравянето на Гебрев, а също така е бил и във Великобритания по време на натравянето на Скрипал и неговата дъщеря. Той показал и сходни действия и при двата случая – изпуска връщащия се полет и се прибира през друг маршрут. Според слухове вече "Bellingcat" са открили истинската самоличност на агента. Те също така разкрили и самоличността на още два агента на ГРУ, които британските власти издирвали по случая Скрипал.

 

Русия отрича всякаква връзка и твърди, че двамата мъже са били просто търговци, които били на почивка, а след това изчезнали безследно.

 

Българските власти потвърдиха, че агентът "Федотов" е направил три пътувания до България през 2015, включително и по времето, когато Гебрев бе отровен.

 

"Цялата информация, която имаме относно движението, местоположението и контактите, които този човек има са предадени на британските разознавателни служби" – каза Борисов.

 

Гебрев от своя страна заяви, че не е имал връзка с британците и че едва сега разбира, че се работи по случая.

 

"Какви детективи? Чувамтова за пръв път от вас. Никой не се е свързвал с мен." – каза той.

 

Бизнесменът каза, че е сигурен, че е бил отровен, но не знае защо би бил на прицела на Русия. 

 

След като стана ясно, че такова съединение, което на практика е пестицид, се е съдържало в консумирана от г-н Гебрев салата – рукола, Сотир Цацаров предположи, че Гебрев може просто да е имал хранително отравяне. След парламентарно изслушване по случая обаче той уточни, че мисли, че е бил неправилно разбран и каза, че в никакъв случай не разследват хранително отравяне, а опит за убийство.

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции