<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78267" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифинг от Covi...

Брифингът за Covid-19: Ако не се спазват мерките, ще бъдат въведени по-строги, трети сме по смъртност в Европа (видео)

19 Ноември 2020
0 5528

“Сложна е ситуацията в цялата страна, мерките не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите.” Това каза на редовния брифинг в Министерски съвет във връзка с разпространението на Covid-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„За седем дни излекуваните в България са 5766 души, а общо за тази седмица, от понеделник до четвъртък, са 3105 души. В страната от общия брой разкрити легла за неусложнени пациенти – 11 492 , а интензивни – 1257 , хоспитализирани са съответно 5316 и 313, като заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 46%, а за интензивни пациенти – 25%“, отчете той.

Брифингът за Covid-19: Ако не се спазват мерките, ще бъдат въведени по-строги, трети сме по смъртност в Европа (видео)

По думите му най-голям натиск върху системата има в Благоевград, където заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 61%, Бургас – 56%, Варна – 66%, Габрово – 95%. Пазарджик – 59%. Перник – 60%. Пловдив – 60%, Разград – 71%, Русе – 77%. Търговище – 82% и Шумен – 132%.

„Това означава, че имаме разкрити легла по-малко, отколкото имаме настанени пациенти на легла, които не са определени за лечение на пациенти с коронавирус“, уточни министърът.

От леглата за интензивно лечение най-големият процент на заетост на леглата е в Плевен – 77%. В Разград – 60%.

„Медицинският персонал, който от началото на пандемията – 4330 са положителните медицински лица. Активните са почти половината – 2313, на домашно лечение са 2159, в лечебни заведения – 154. От тях в интензивни структури са 10:5 медицински сестри в реанимация, 4 лекари в реанимация и един санитар. Общият брой починали в страната са 33:22 лекари, четирима професионалисти по здравни грижи двама санитари, един фелдшер и двама друг медицински персонал, добави още здравният министър.

Устройва ли ги пенсионерите “коридорът за пазаруване” и чувстват ли дискриминация? (видео)

“Мярката за „зелените“ коридори беше съгласувана с всички и трябваше да проявим нужното разбиране. Трябва да пазим живота на възрастните хора, защото те са най-уязвими. Не мога да разбера как в тези часове отиват млади хора, които не могат да влязат да си пазаруват. Аз също пазарувам и виждам, че има струпване на хора, които чакат да дойде часа. Сложна е ситуацията в цялата страна, мерките не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите”, посочи още проф. д-р Костадин Ангелов.

Той подчерта, че ограничението при пазаруването гони само медицински цели и призова хората са го спазват, като отбеляза, че е учуден от неразбирането, тъй като мярката е била съгласувана с всички заинтересовани страни. По думите на Ангелов експертите отново обмислят по какъв начин мярката може да бъде усъвършенствана.

„Ако хората не вярват на държавата и продължава да се насажда мнението, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде“, добави още проф. Ангелов.

Брифингът за Covid-19: Ако не се спазват мерките, ще бъдат въведени по-строги, трети сме по смъртност в Европа (видео)
Снимка: Стопкадър bTV

“На база 14-дневна заболеваемост, България достигна 658 на 100 000 и това я задържа на 13-то място в ЕС и Европейското икономическо пространство. Има бавно пълзене нагоре. Бяхме на 16-то, 14-то, сега сме на 13-то. По отношение на 14-дневната смъртност, която достигна 14,3 на 100 000, сме на трето място в ЕС и на второ място на Балканския полуостров”, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Няма никаква разлика във всички показатели, които следим: заболяемост, смъртност, положителност на тестовете, която наближава средно 40%, хоспитализирани и настанени в интензивни отделения – тенденцията продължава да е нагоре. Има лек спад в броя на тестовете в рамките на 1,2 седмици, но продължаваме да сме около 900 на 100 000 население“, допълни той.

И каза: “В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията.”

Другият вариант, по думите му, е да има все повече болни и все повече загубени животи.

Брифингът за Covid-19: Ако не се спазват мерките, ще бъдат въведени по-строги, трети сме по смъртност в Европа (видео)

“В 9 ДКЦ-та в София има създадени Covid кабинети. Днес започва работа такъв в 24-то ДКЦ, утре в 25-то. В 11 общински поликлиники хората ще има възможност да се преглеждат и да правят изследвания. Това са половината от общинските поликлиники. Ще продължим нататък”, заяви на брифинга столичният кмет Йорданка Фандъкова.

И добави: „За пет дни през тях са преминали близо 1600 души. А с антигенни тестове са тествани 1528 от тях. Положителните са 453 или 29%. Това означава, че даваме възможност на хора, които имат притеснение, да се прегледат“.

Според Фандъкова, при такава ситуация мерките не трябва да се отслабват, но ще бъде обсъдено поетапното връщане на децата в училищата.

Брифингът за Covid-19: Ако не се спазват мерките, ще бъдат въведени по-строги, трети сме по смъртност в Европа (видео)

“Обстановката в София е сложна, но в никакъв случай не е на ниво, в което да сме безпомощни”, увери директорът на “Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Болниците вече са много подготвени и заредени. Повечето от тях са преструктурирани в рамките на 2 седмици. Осигурихме нужните легла за поемане на натиска от пациенти“, допълни той.

По думите на проф. Балтов, всички нуждаещи се ще бъдат прегледани, а при необходимост – хоспитализирани. Той призова хората да спазват мерките, за да не се затруднява допълнително системата на здравеопазването.

Директорът на „Пирогов“ посочи, че е честа практика хора, които са положителни на антигенен тест, не искат да си правят PCR и продължават да ходят на работа, вместо да се карантинират.

Скандални кадри показват двама мъже с тежък Covid да чакат 40 минути на стълбите в болница, по-късно починаха (видео)

Днес здравният министър Костадин Ангелов отчете, че заповедите му не се изпълняват в пълен обем. Конкретно той посочи отказ на мениджърите на лечебните заведения да ги преведат по указания в заповедите вид, както и липса на контрол от директорите на РЗИ-тата.

“Опитвам с различни методи това да се случи с всички позволени от закона средства. Там, където установя, че заповедите не са спазвани, ще има персонални промени”, каза проф, Ангелов.

Той обясни, че се случва пациенти да бъдат транспортирани от една болница в друга, тъй като състоянието на пациентите се променя. Проф. Ангелов коментира и трагичния случай в Пловдив, при който двама мъже с Covid-19 починаха, след като чакаха над 30 минути пред Университетската болница. Здравният министър обясни, че е запознат, но няма да коментира, докато няма ясно становище по случая.

Брифингът за Covid-19: Ако не се спазват мерките, ще бъдат въведени по-строги, трети сме по смъртност в Европа (видео)

“Това, което се случва, не мога да го оправдая по никакъв начин. Това е недопустимо и неприемливо за човешките очи. Само че, когато работите в лечебно заведение и познавате процеса в дейтайли, истината има различен поглед. Каквото и да кажем, нито ще върнем хората, нито ще променим случилото се. По данни, които имам, знам, че лекарите и сестрите в клиниката са били достатъчно, били са си по местата и са работили с други пациенти”, каза той.

Според него здравната система се справя, но ако се продължи с неспазването на мерките, с толерирането на мнение, че това е лъжа и няма коронавирус, а мерките са измислени, с агресията срещу лекари, България ще загуби своите медици, смята здравният министър. Той апелира към всички да подкрепят здравната система и лекарите, а случаят в Пловдив определи като връх на айсберга.

“Случват се такива неща, защото здравната система е нереформирана. Сега не е момента за реформи. Те започнаха преди 20 години, но не завършиха. И до какво доведоха? До това, което виждаме в момента. Личните лекари са еднолични търговци, така е по закон. Здравният министър не може да ги управлява. Лекарите в ДКЦ-тата са подчинени на кмета. Само уникалният синхрон ни помага в случващото се”, каза още Ангелов.

Здравният министър обясни и как работи системата за PCR тестове.

“Когато се направи антигенен тест и се случи пред лечебното заведение – той има въможност да си направи PCR в него, който е безплатен. Има право да го направи, но не е длъжен. Много хора си правят антигенни, които са позитивни, но не си правят PCR. Правят го, за да не се ограничи тяххното придвижване в обществото и да не се карантинират”, поясни той.

Очаква се да бъде подписан анекс, след който личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, които да нямат лимит.

А на въпрос на “Господарите” кой ще поеме отговорност за случилото се в Пловдив, ако се окаже, че не болницата, а здравната система е виновна за смъртта на двамата мъже, Ангелов заяви, че лично ще поеме вината за това. Той дори заяви, че е готов още днес да подаде оставката.

На друг наш въпрос дали болниците са били готови за втората вълна на коронавируса още през лятото, както се бе похвалил здравният министър, той отговори, че това е било така. По думите му, още преди месеци здравната система е взела всякакви възможни мерки в очакване на ръста на болните.

Вижте въпросите ни и отговорите тук:

Видео: Facebook/NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции