<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80615" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първи ден с о...

Брифингът за Covid-19: Мерките дават резултат, ваксинацията започва на 27 декември (видео)

24 Декември 2020
0 1930

“Отчитаме резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки”, обяви на редовния брифинг за Covid-19 в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Не се радвам и не искам българските граждани да бъдат излекувани, а искам те да бъдат здрави. Именно в тази връзка, уверени в това наше желание, наложихме противоепидемичните мерки, от които към днешна дата виждаме резултат. Искаме максимално много български граждани да стигнат здрави до ваксината и да останат живи“, допълни той.

Първи ден с отчетени заедно PCR и бързи антигенни тестове, броят на хоспитализираните намалява

Брифингът за Covid-19: Мерките дават резултат, ваксинацията започва на 27 декември (видео)

Медикът отбеляза, че за последната седмица излекуваните в България са близо 16 000, а потвърдените случаи близо 9500.

„Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото през месец март са рамо до рамо в лечебните заведения, в линейките, в РЗИ, в домовете за възрастни хора, навсякъде в страната, които не се отказаха и благодарение на чиито усилия, ние днес стоим тук на тази маса. Благодаря на всички. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу Covid-19“, посочи той.

Проф. Ангелов добави: “Ставаме все по-силни и информирани. Човечеството се изправя победоносно  в битката срещу коронавируса. Ваксините идват. С тях ще преодолеем може би най-тъмните страници в нашата история.”

Той подчерта, че вече няма области в червената зона у нас. А ваксинацията ще започне на 27 декември.

Министър Ангелов каза, че скоро ще бъде организирана онлайн среща с всички медии. “Само чрез тях ние можем да стигнем до всеки български гражданин и да му дадем най-важната информация за ваксините”, заяви проф. Ангелов. И допълни, че ще изисква от производителите да отговорят на всеки един въпрос, за да могат българите да са най-информираните граждани в ЕС.

“Подписването на информирано съгласие не означава, че някой се освобождава от отговорност, а само, че сте разбрали всичко, което ви е обяснил вашият личен лекар”, каза още министърът.

Брифингът за Covid-19: Мерките дават резултат, ваксинацията започва на 27 декември (видео)

“България е на 17-то място в ЕС и на 4-то на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост от Covid-19”, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Макар и бавно, макар и колебливо, продължаваме да се движим надолу – това, което търсехме като ефект от мерки. Това вече се отразява и на класацията и цифрите. 14-дневната заболяемост за периода от 7 до 20 декември в България е 425 на 100 000, което ни отрежда 17 място в ЕС и европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров. Макар и по-бавно, намалява броят на хоспитализирани и починалите като по този показател за 14- дневния период България вече е на трето място в ЕС и продължава да е на първо място на Балканския полуостров“, уточни той.

Доц. Кунчев посочи, че най-ниска заболяемост продължава да се наблюдава в област Кърджали със 149 случая на 100 000, а най-голяма е във Варна – 626 души на 100 000. За София тя е 394 на 100 000.

По думите му, процентно намалява и положителността на направените тестове за Covid-19. „Бяхме стигнали до 44-45%. Сега в някои от дните процентът падна под 30 и се движи между 25 и 30 %“, допълни той.

Брифингът за Covid-19: Мерките дават резултат, ваксинацията започва на 27 декември (видео)

“Първите които ще бъдат ваксинирани, са знакови лица, изявили желание. Със своя пример те ще “заразят” и други да направят същото. Ние сме убедени в безопасността на ваксината. Не правим разлика между лекари, сестри и санитари при ваксинирането. Приоритетно ще се ваксинират тези, които са на първа линия и онези, които не са преминали през заболяването”, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

До края на януари се очаква България да получи 100 000 дози от ваксината на Pfizer.

На брифинга стана ясно още, че е разработена стратегия за психическото здраве на българските граждани.

„Със сигурност тревогите нарастват и стават все повече. Някои разстройства се повишават. Изключително важна за нас е грижата, освен за физическото, и за психическото здраве на хората“, каза проф. Костадин Ангелов.

Той призова хората да бъдат спокойни.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции