<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76719" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус ...

Брифингът за Covid-19: Тревожен ръст на приетите в болница, спешните отделения изнемогват (видео)

29 Октомври 2020
0 2466

“Има ежедневно нарастване на заболели и починали от коронавирус у нас. Вече няма зелени зони в България. Добрич и Видин са жълти.” Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На 10 място сме по смъртност от заразата в ЕС и на четвърто на Балканите. Най-високо дял на починали от коронавируса се отчита при хора на 70-79- годишна възраст – 32% от починалите се пада на тази група, каза още заместник-министърът.

Брифингът за Covid-19: Тревожен ръст на приетите в болница, спешните отделения изнемогват (видео)

През последните 6 дни за 14-дневен период имаме 120 на 100 хиляди заболели. По заболеваемост сме на 21 място в ЕС и на второ на Балканите. Засегнати са най-вече лицата в млада и активна възраст.

Според специалистите, все още сме много далеч от понятия като колективен имунитет.

Здравната система се “задъхва”: 1000 сигнала в спешната помощ само за два дни (видео)

Тревожен ръст бележат приетите за болнично лечени. Нараства и броят на лицата за интензивни лечение – 7% от всички хоспитализирани от всички болни от Covid-19.

Брифингът за Covid-19: Тревожен ръст на приетите в болница, спешните отделения изнемогват (видео)

„Спешните отделения изнемогват”, заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”, призова той.

Той заяви, че се очаква до 4000 да стигнат хоспитализираните пациенти в следващите седмици.

Брифингът за Covid-19: Тревожен ръст на приетите в болница, спешните отделения изнемогват (видео)

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че всички данни, които се изнасят в публичното пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е на мнение, че противоречивото говорене за вируса също е опасно.

„Противоречивото говорене, особено от лекари, е опасно за обществото. Заразяването става от дългото време на експозиция. При спокоен разговор с болен може да се заразиш и след цял час. Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски, никой не се е задушил”, посочи той.  

Експертът отново припомни за 4-те “Д”, като подчерта да не се прекалява с витамин Д и категорично препоръча да не се използват имуностимулатори в голямо количество.

Проф. Костов: Излекуван може да има симптоми на Covid-19 до 6 месеца (видео)

Кантарджиев отново заяви, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Бърза помощ и в училищата. Те могат да се правят от лекари, сестри или санитари. 

„Това е първият скрининг за коронавирус. Струва само 15-20 лева. Трябва да се  използва широко за контрола в трудови колективи, за да се хващат първите случаи и да се изолират”, обясни професорът.

185 лаборатории правят PCR-тестове в цялата страна. Да се изследват хората с тестове и за грип струват 30-ина лева, обясни Кантарджиев.

Относно грипните вируси, той посочи, че първата им циркулация започва през ноември. 

Брифингът за Covid-19: Тревожен ръст на приетите в болница, спешните отделения изнемогват (видео)

Образователният министър Красимир Вълчев посочи, че продължава да е на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи, но от другата страна стоят човешки животи и затова решението учениците от 8-и клас да минат на дистанционно обучение за две седмици е било разумно.

По думите му обаче, не трябва да се пристъпва към онлайн обучение за други класове, тъй като при най-малките то не е толкова ефективно. Вълчев посочи, че ситуацията не е еднаква, затова и са избрали локалния подход.

„В софийската образователна система имаме най-голям брой карантинирани паралелки. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали заявления да преминат към дистанционно обучение и за по-долните класове”, заяви образователният министър.

Той посочи, че тези училища са общо 15. Най-много от тях са в София, три са в Търговище, има и Габрово, Шумен, Разград и още няколко града.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции