<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

17 Декември 2020
0 9129

Извънредните противоепидемични мерки остават в сила до 31 януари 2021 г. Това обяви на редовния брифинг за Covid-19 министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов.

Заведенията ще останат затворени до 31 януари, а детските градини, яслите ще отворят на 4 януари.

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

“Най-важните от мерките, които ще предложим заедно с колегите до мен: нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени до 31 януари. Детските градини, ялите и учениците от 1. до 4. клас ще отворят на 4 януари 2021 г. Забраните за МОЛ-овете продължават да важат, с изключение на разположените в тях банки, аптеки и магазини, които са на телекомуникационни компании, където се плащат сметките на гражданите. Продължава забраната за събития, конференции, конгреси, като тя ще важи до 31 януари. От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина при заетост 30% от капацитета им“, уточни той.

Министърът отчете, че за последната седмица излекуваните пациенти с коронавирус са 18 907, а от началото на пандемията броят им е 90 510.

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

„Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е категорично „не“. Като министър на здравеопазването не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави и това е целта на мерките, които ще предложим, заедно с колегите до мен“, подчерта той.

Проф. Ангелов отбеляза още, че заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52 %. „Прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76%, Бургас – 70%. Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Бургас – 64%. 59% в Пазарджик, 57% са в Ловеч“, допълни той.

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

“България е на второ място по смъртност от коронавирус в ЕС и на първо на Балканския полуостров”, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„14-дневната заболеваемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14 място в ЕС и европейското икономическо пространство и трето място на Балканския полуостров след Сърбия и Северна Македония. По отношение на смъртността, тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда второ място в ЕС след Словения и първо място на Балканския полуостров“, уточни той.

По думите му тенденцията в България за последните 14 дни, въпреки това, вдъхва плах начален оптимизъм. „За изтеклите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а същия период в България той е минус 4,5%. Да, благоприятна е тенденцията. Започваме да виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината. Извън тези данни, вътре продължава между областите да има значителни разлики. Кърджали е областта с най-ниска заболеваемост – тя е 144 на 100 000, а най-висока е в Бургас – 778, седем пъти разлика. В София тя е 534 за 14-дневния период, но хубавото е, че в последните два дни падна под 500 на 100 000. Ако тази тенденция се задържи, ние вече виждаме как проблемът с приема в София е до голяма степен решен“, посочи доц. Кунчев.

Той уточни, че днес с министъра на икономиката Лъчезар Борисов ще проведат срещи с представители на хранителните и нехранителните магазини, за да се уточнят как ще се прилагат противоепидемичните мерки.

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

„Правим го, за да уговорим точно изпълнението на мерките, тъй като при предната заповед бяхме свидетели на доста груби нарушения, които нямаме намерение да толерираме сега. Собствениците трябва да са наясно, че ако установим такива решения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа“, подчерта главният държавен здравен инспектор.

“До края на годината очакваме да има първи имунизации срещу Covid-19 в страната”, посочи още доц. Ангел Кунчев.

„Подготовката за имунизация срещу Covid-19 е в пълен ход във всички РЗИ. Продължава изграждането и поддържането на хладилната верига за получаване на ваксината. Тъй като срокът, в който Европейската агенция за лекарства ще даде своите препоръки, беше изместен, очакваме на 23-ти ЕК да одобри разпространението на ваксината, тя да пристигне в страните на по-късен етап и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната, както и в цяла Европа“, допълни той.

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

“Призовавам българските граждани да се ваксинират, а всички колеги да бъдат компетентни и да се запознаят с ваксините”, каза на брифинга началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му, трябва да бъдат ваксинирани възможно най-много хора, за да се спре агонията, породена от Covid-19.

„Призивът ми към, колегите е да бъдат достойни за очакванията на техните пациенти“, допълни той.

„Има известен оптимизъм особено по отношение на излекуваните лица и спадане на броя на заболелите на 100 000 души население. Ако си спомняте, при обявяването на последния пакет мерки тръгнахме от 660 на 100 000 заболяемост. В момента средната заболяемост е 438 на 100 000. За София това беше над 1 2000. В момента е двойно по-малко, дори по-малко от двойно. Да, има сериозен оптимизъм в това, което се случва, но той е недостатъчен особено по отношение на броя на смъртните случаи и по отношение на заетите реанимационни легла. Заради това трябва да предложим мерките на правителството и се радваме, че получихме пълно разбиране, въпреки тежкия дебат, свързан с икономически последици и последици за учебните заведения и децата“, каза още ген. Мутафчийски.

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

А според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, разумното за учениците от 5. до 12. клас е да останат поне още седмица след нова година на обучение в електронна среда.

„От 4 януари възстановяваме присъствения учебен процес в детските градини и училища от 1. до 4. клас, също така и в детските ясли. Решението се базира на диференциран подход към различните възрастови групи деца. Децата в помалка възраст, или поне има преобладаващ брой статии, научни изследвания, които потвърждават тезата, че децата в по-ниска възраст в по-малка степен са преносители на заразата. В този смисъл от епидемиологична гледна точка по-малко допринасят за усложняване на обстановката отколкото големите ученици“, обясни той.

Като друг аргумент за решението министърът посочи, че при малките деца обучението в електронна среда е по-неефективно, а прекаленото използване на електронни устройства уврежда мозъка на децата в ранна фаза на обучение.

„В начален етап сме ограничили часовете до 20 минути. Там прякото педагогическо взаимодействие е най-важно, тъй като тече и процес на ограмотяване. Необходимо условие за що-годе ефективно обучение в електронна среда е задължителното присъствие на родителя и участието му в процеса на обучение на децата – нещо, което не е задължително при поголемите ученици. Не всички родители са ангажирани с обучението на децата си. Факт е, че имаме и неграмотни родител и всичко това прави особено важно от образователна гледа точка връщането на тези деца в класните стаи. Това ще бъде съпроводено със спазването на всички мерки. Важно е да подчертаем, че родителите в резултат на направените промени в Закона за предучилищното и училищното образование в края на лятото имат възможност, ако решат, да задържат децата си вкъщи като подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние. В момента имаме над 1 000 такива заявления. Това е начинът да се направи изключение от принципа на задължителност, който иначе е във всички образователни системи“, допълни Вълчев.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции