<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23844" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

България се изложи с полупразен щанд на Панаира на книгата във Франкфурт

22 Октомври 2016
0 6318

България се представя с полупразен щанд на едно от най-значимите културни събития в света – Панаира на книгата във Франкфурт, Германия. За това алармира в социалните мрежи Манол Пейков, управител на издателство “Жанет 45”. Участието на родни издатели трябваше да бъде подпомогнато от Изпълнителната агенция за малките и средни предприятия (ИАНМСП) с пари от оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Резултатът е пълен провал, пише в. “Сега.

 

Участието на български фирми и оформянето на щандовете при изложения в чужбина по традиция са съпътствани от скандали и неефективно използвани средства. В случая големи български издателства са били възпрепятствани да участват заради къс срок за кандидатстване и неизпълними в този срок административни изисквания.

 

“Оказа се, че за да бъдат представени книгите на дадено издателство, то трябва да кандидатства и да спечели “проект”. Дотук добре. На нас обаче ни се обадиха, за да ни осведомят за възможността да кандидатстваме, осем дни преди панаира. Трябваше да реагираме за около 24 часа, а се изискваха куп документи. Преценихме, че няма да успеем”, коментира Манол Пейков. Той допуска, че в подобна ситуация са изпаднали и други издателства. В крайна сметка до изложението са стигнали само “Златното пате”, “Хермес”, “Симетро”, “Изток-Запад”, “Просвета” и “Анубис”. Пейков посочва, че “не е дадена нито стотинка за оформяне на щанда”. Така българският щанд от 100 кв. м се оказва на практика неизползван.

 

След запитване на вестника от ИАНМСП са уточнили, че площта и конструкцията на щанда са били избрани от Асоциация “Българска книга”. Фирмите, които участват в международни изложения и панаири, трябва да поемат 15 до 25% от общите разходи. От агенцията се оправдават, че това не е нито най-скъпият, нито най-големият щанд на панаира във Франкфурт. Той струва 85 000 лв. и е с обикновена конструкция, направена от панаира. През миналата година са били наети 120 кв. м, участвали са 10 фирми, а оформлението на щанда от дизайнерска фирма е излязло 180 000 лв.

 

От агенцията се оправдаха още, че са съгласували с Асоциация “Българска книга” сроковете за кандидатстване – от 29 септември до 10 октомври. Асоциацията се е ангажирала да запознае компаниите от бранша, но и агенцията също е разпространила информация до бизнеса. Панаирът на книгата във Франкфурт е ежегоден, провеждането му и датите са ясни година по-рано. От ИАНМСП не обясниха защо се е наложило да се бърза в последния момент. Представители на “Българска книга” вчера не бяха открити за коментар.

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154681212665152&set=a.10150105116125152.307641.646400151&type=3&theater

 

Панаирът във Франкфурт е първият, който се финансира по новата евросхема “Създаване на условия за устойчиво развитие и успешно интегриране на българските предприятия на европейски и международни пазари чрез подкрепа за участие в панаири и конференции”, съобщи Медиапул. Схемата е за близо 5.4 млн. лв. и се финансира от оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Изпълнител на проекта за панаира на книгата е ИАНМСП, а крайният срок за изпълнение 19 октомври. Защо поканата за участие при това положение е отправена на 25 септември, както информират от агенцията, остава въпрос без отговор. 

 

МЪЖ ЗА МИЛИОНИ – НОВАТА КНИГА НА РУМКАТА И ПРОФ. ВУЧКОВ

 

Всеки от българските участници разполага с площ от близо 15 кв.м, която е достатъчна да се представи на изложението, твърдят от ИАМСП. За участието си издателствата са платили различни суми в зависимост от това за кой път участват в изложението. Ако им е за първи път, таксата е 2700 лв., за втори и трети път – 3600 лв., а за четвърти и повече – 4500 лв., пише Медиапул. 

 

Поради несвоевременното планиране (или бог знае защо) не е дадена нито стотинка за оформяне на щанда, написа Манол Пейков. “Резултатът е, че разполагаме с:

1) Най-скъпия щанд, който някога сме имали във Франкфурт;

2) Най-големия щанд, който някога сме имали във Франкфурт;

3) Най-постния щанд, който някога сме имали във Франкфурт;

4) Най-кухия, невзрачния, безхарактерния, безсмисления щанд, който някога сме имали във Франкфурт.

 

Вечната мантра “пари няма”, ежечасно повтаряна от държавата по адрес на българската книга, без съмнение трябва да се разчита като “желание няма”. Наличието на пари и желание все още не е достатъчно, за да се свърши една работа както трябва. Трябва и малко акъл.”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции