<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27452" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

България чества Деня на народните будители

01 Ноември 2017
0 1464

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – празника, на който се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите. Като будители най-често са споменавани личности като Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

 

 

За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но традицията на почитането му остава жива и през 1992 г. отново започва отбелязването му.

По повод празника националният флаг ще бъде издигнат пред президентството и на церемонията ще присъства държавният глава Румен Радев. В 10 часа президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, а след церемонията ще се срещне на "Дондуков" 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството. В 14 ч. Радев ще участва в тържественото събрание на Българската академия на науките и ще връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН, съобщиха от администрацията на държавния глава.

 

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", която в предишни години организираше ден на отворените врати за празника, обяви, че днес няма да работи с читатели.

 

Същевременно празникът ще премине с политически и профсъюзни демонстрации. КТ "Подкрепа" организира протестно шествие с призив срещу "геноцида над работещите в науката". В шествието, в което ще се включат учени от БАН, ще тръгне в 11 ч. от централата на Академията и ще продължи по бул. "Цар Освободител", през Министерството на финансите и Министерския съвет, където ще бъдат връчени декларации, до Националната библиотека. По-късно софийската организация на БСП организира "шествие с книга в ръка", което ще започне в 16.30 ч. от паметника на Иван Вазов и ще завърши в градината "Св. Климент Охридски".

 

Източник: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции