<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20822" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

България ще разруши животински рай с магистрала, пише "Гардиън"

19 Февруари 2016
0 1485

Строежът на магистрала "Струма" може да разруши животинския рай при Кресненското дефиле, пише английското издание "Гардиън". Животинският рай може да бъде спасен, ако се построи един от най-дългите тунели в света.

 

"България планира да прокара магистрала за Гърция, минаваща през чудно красиво дефиле, известно с редките си орли, лешояди и соколи, като така се противопоставя на препоръката на ЕС да направи тунел", пишат от "Гардиън", цитирани от Front.bg.

 

Дългото 11 мили Кресненско дефиле също така попада на миграционния път на мечки, вълци и чакали и е с топъл микроклимат, който свързва южната част на Балканите със Средиземноморието.

 

Според английските журналисти, проектът, предназначен да свърже Германия с Гърция, е жизненоважен за ЕС и затова се дават 673 милиона евро.

 

Еколозите се страхуват, че пътят ще прогони птиците, прилепите, костенурките и големите бозайници, изпъстряйки местността с мостове, 11 естакади, седем двойни тунела, 59 бетонни укрепления.

 

"Ще загубим един от най-ценните резервати с див живот в Европа", казва Димитър Василев, който държи екоцентър в Кресна. Ироничното е, че Европейският съюз е финансирал заселването на лешояди в Кресна и предлага на България 1 милиард евро, за да построи дълъг тунел. Висши държавници казали пред "Гардиън", че намират строителството на тунел за невъзможно и в момента поставят последните детайли за маршрута. Според тях тунелът ще постави много по-сериозни опасности за екологията, тъй като се намира в силно сеизмична зона, голяма концентрация на уран под земята и много подпочвени води.

 

Засега обаче само едно геоложко издание е потвърдило, че в тези думи има някаква истина и самите чиновници в частен разговор признават, че в тях има грешки. Причината всъщност е финансирането.

 

"Толкова е скъп, че наистина нямаме пари да го построим", казва Асен Антов, главен директор на Националната българска компания за инфраструктурни проекти.

 

Простирайки се на поне 8 мили дължина, тунелът край Кресна ще бъде един от най-дългите в света. Антов обаче настоява, че ще трябват поне 7 милиона евро годишно само за поддръжката.

 

Европейската комисия пък е на мнение, че задължението да се опазват екосистемите трябва да бъде балансирано с икономическото съживяване, което магистралата ще донесе на индустрии като туризма и на автомобилния превоз на товари.

 

"Някои магистрали са по-важни от други, а тази има стратегическа важност, защото през този коридор от Германия ще се стига до Гърция и след това Кипър", казва служител на Комисията. "Тя е гръбнакът на това, което искаме да постигнем в България и е много важна за нас. Костенурките и птиците също са важни", допълва той.

 

Вижте още: 

 

КОЙ Е ЕКОЛОГ №1 В ДЪРЖАВАТА?

 

ГОСПОДАРИТЕ В АКЦИЯ СРЕЩУ НЕЗАКОННАТА СЕЧ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции