<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39450" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Българските тийнейджъри трудно се ориентират коя новина е фалшива

27 Юли 2019
0 943

Цели 22% от българските тийнейджъри трудно се ориентират коя новина е истинска и коя е фалшива, пише OFFNews.

 

Данните са от изследване за нивото на медийната грамотност на 642-ма ученици между 15 и 19 г., проведено от Центъра за развитие на медиите в 10 общински средни училища и професионални училища в София, Бургас, Карлово, Костинброд, Сливница и Стара Загора между 1 април и 10 юни 2019 г.

 

От Центъра за развитие на медиите обясняват, че целта на изследването е събирането на първата, основаваща се на факти систематизирана информация за текущото състояние на медийната грамотност в българските гимназии.

 

Резултатите сочат, че 26% анкетираните се информират от социалните медии за случващото се в България, като младежите се интересуват най-много от образование и социални теми, технологии и иновации, политика и икономика, наука, спорт, анимации, музика, скандали, времето, известни личности, филми и сериали.

 

Иначе близо 1/2 признават, че се съмняват във всичко публикувано. От една страна, това показва критично мислене, но, от друга, е тревожен сигнал за качеството на информацията в мрежата като цяло.

 

Също така над 30% не се съмняват в достоверността на големите медии.

 

 

Налице от изследването са и някои очаквани изводи – младежите не могат без интернет, като общуването им преминава основно през мрежата. Някои буквално живеят там.

 

Източник:  OFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции