<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28426" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Български ученици се върнаха с 16 медала от Олимпиадата по математика в Казахстан

18 Януари 2018
0 1616

От 10 до 15 януари математици от цял свят се събраха за да премерят знания в едно от най-големите световни математически съревнования – 14-ата Жаутиковска олимпиада в Алмати, Казахстан. Тя протече едновременно в три направления – математика, физика и информатика.

 

 

Тази година в олимпиадата участие взеха 482 ученици от 15 страни, които бяха разпределени в 72 отбора. България беше представена от гимназисти от 5 специализирани математически учебни заведения в цялата страна – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – Бургас, Първа частна математическа гимназия – София и Школа „А&Б” – Шумен.

 

Един от първенците е тазгодишният абитуриент Виктор Терзиев от СМГ. Той се връща със златен медал по информатика, който е успял да спечели сред 130-140 състезатели в конкретната дисциплина.

 

Общият брой получени отличия на българските ученици от 14-тата Жаутиковска олимпиада в трите направления е 5 златни, 6 сребърни и 5 бронзови медала.

 

Това, което показа България е, че има деца, които се готвят и имат желание да се състезават, т.е. тези три дисциплини в нашата страна се развиват, не в едно училище, а в 5 училища. Не в един град, а в няколко града, което според мен е показателно, че все пак вървим напред.

 

 

 

Петя Тодорова, учител по математика в СМГ "Пайсии Хилендарски"

 

Международна „Жаутиковска олимпиада“ се провежда от 2005 г. насам. Целта на организаторите е популяризирането на трите споменати науки (математика, информатика и физика), както и изграждането на международно сътрудничество и създаването на приятелски връзки между специализираните училища по цял свят.

 

Източник: Uspelite.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции