<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81137" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Меркел ли е в...

Европейският регулатор одобри и ваксината на “Moderna” срещу Covid-19

06 Януари 2021
0 74

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча използването на ваксината срещу коронавируса SARS-CoV-2, разработена от американската компания Moderna. Това е втора одобрена ваксина в Европейския съюз, пише “Дневник”.

Това решение бе обявено на днешната среща на агенцията – втората за тази седмица. На първото си заседание в понеделник тя не успя да вземе решение въпреки очакванията. Крайният срок, в който се очакваше решение дали да се препоръча ваксината, бе 12 януари.

Рискове и странични ефекти от ваксините срещу Covid-19: Какво се знае дотук

В съобщение ЕМА изяснява становището си с уточнението, че е според много голямо клинично изследване сред 28 хил. от 30 хил. участници (част от които са получили плацебо) на възраст между 18 и 94 години. Това вероятно обяснява защо ЕМА препоръчва ваксината да се поставя на хора над 18 години, докато тази на Pfizer и Biontech – над 16 години (минималната възраст на участниците в проучването на двете компании). Оценката за ефективност от 94.1% се базира на факта, че едва 11 от 14 134 ваксинирани се разболяват от Covid-19 съм симптоми. Сред получилите плацебо броят им е 185 от 14 073-ма.

Европейският регулатор одобри и ваксината на &#8220;Moderna&#8221; срещу Covid-19

Описват се леки странични ефекти като болка и подуване на мястото на инжектирането, умора, тръпки, температура, подути лимфни възли под ръката, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и други.

Предстои да се съобщят подробности, очаква се и одобрението на Европейската комисия, което е формалност и при предишното одобряване на ваксина против коронавирус – тази на Pfizer и BioNTech. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен реагира мигновено в Twitter с думите, че ваксината на Moderna е оценена като безопасна и ефективна и оттук нататък комисията работи “на пълни обороти, за да я одобри”.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции