<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=19331" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-бавната и...

Вижте как Черна дупка разкъсва звезда

23 Октомври 2015
0 5272

Ако имате нужда от още едно доказателство, че никога не трябва да се доближавате до черна дупка, НАСА има поучителен разказ за вас.

 

Нова анимация от космическата агенция показва как изглежда разкъсването на звезда от гравитационното привличане на черна дупка. Звездата преминава достатъчно близо до гравитацията на черната дупка, за да бъде уловена. Огромната сила на привличане я разкъсва.

 

Този процес е известен като "прекъсване" – едни от звездните отломките се изхвърлят в пространството, а други образуват газообразен диск.

 

 

ПЪРВАТА В СВЕТА РОБОТИЗИРАНА КУХНЯ 

 

Видеото има за цел да илюстрира реалното взаимодействие между звездата и черната дупка. Процесът се наблюдава от три различни рентгенови телескопа. Известни като ASASSN-14li. Тази черна дупка се намира в центъра на галактика на 290 милиона светлинни години.

 

 

Изследователите са успели да наблюдават явлението с помощта на рентгеновите лъчи. Черните дупки са толкова плътни, че нищо не може да избяга от гравитацията им. Експертите са теоретизирали, че ако човек попадне в такава дупка, ще стане като огромна дълга спагета, а след това ще се разкъса на хиляди парчета.

 
Вижте още: 
 
 
Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции