<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33747" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вселенският патриарх vs Принстънския университет заради откраднати от българска чета ръкописи

15 Декември 2018
0 828

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет заради хилядолетни византийски ръкописи. Те са собственост на университета, но са стигнали до него, след като били откраднати от българска чета по време на Първата световна война, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

 

Трите ръкописа с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и произведения на изкуството, те били дарени на университета Принстън през 1942 г. от член на настоятелството и бивш възпитаник на учебното заведение. Той ги купил от германска аукционна къща 20 години по-рано.

 

Във федерален съдебен иск, заведен в четвъртък в американския щат Ню Джърси, ищците, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, твърдят, че ръкописите са били откраднати, и настояват за тяхното връщане. През 1917 г. българска чета щурмувала манастира "Света Богородица Икосифиниса" в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица древни текстове. Манастирът, основан през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В съдебния иск пише, че преди да бъде плячкосан, той е имал "забележителна колекция от книги, реликви и ценни византийски ръкописи"

 

Представител на местните власти описал нападението срещу манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно. В текста, който е на френски език, пише, че "банда от 60 престъпници" е влязла с насилие в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, за да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

 

След това българите натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани. Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа. Според проучване на университета обаче ръкописите не са били плячкосани. "Според информацията, която имаме, не открихме никакво основание, че ръкописите, които притежаваме, са били откраднати по време на Първата световна война", обявиха от висшето училище.

 

Освен хилядолетните ръкописи православната църква настоява Принстън да върне и вариант на „Коментар на евангелието на Матей“, писан през 16 век и също откраднат от българската чета. То е собственост на университета от 1924 г. Вселенският патриарх за първи път поиска от университета да върне 5 византийски ръкописа през 2015 г.

 

Тогава от университета обявиха, че два от тях още преди 1917 г. са били собственост на друг манастир, а не на обрания от българската чета. Светата обител продала документите и така те попаднали в Принстън. Сега въпросните ръкописи не са обект на иска на патриарха и другите висши духовници.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции