<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32663" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В ДАБЧ обръщали подкупите в криптовалута според прокуратурата

01 Ноември 2018
0 533

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът. Те бяха задържани по обвинения за корупция. Според прокуратурата вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход.

 

Пред спецсъда днес се изправиха трима от бандата, четвъртият е жена от Кюстендил, която е пусната под гаранция.

 

Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

 

Четиримата задържани, начело с шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, като престъпна група, обръщали получените подкупи за издаване на фалшиви удостоверения за български произход в биткойни, каза прокурорът Ангел Кънев, уточнявайки, че са били иззети биткойнпортфейли по време на акцията.

 

Тепърва експертизи ще установяват как и колко от рушветите са били трансформирани във виртуални валути.

 

Защитниците на задържаните казаха пред съда, че делото се крепяло на показания на двама свидетели – единият е зам.-шефът на агенцията, а другият – някогашен приятел на Петър Харалампиев.

 

Според прокуратурата обаче по делото има и СРС-та, които уличават групата в корупция. Много често Харалампиев и подчинените му разговаряли за тарифи на подкупи, които чужденци ще трябвало да дадат, за да им се издаде бързо необходимото удостоверение от агенцията.

 

 

Прокуратурата продължава събиране на доказателства включително извън страната, в държави от Западните Балкани. От арестуваните първоначално 16 души, всички остават част от делото като свидетели. Следващото заседание от делото за злоупотребите в ДАБЧ е насрочено за 8 ноември.

 

Източник: dnes.dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции