<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40426" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В Кремъл са бесни: Радев да се намеси в спора за 9 септември и да каже, че е недопустимо

04 Септември 2019
0 5308

Първият заместник-председател на комитета по външни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент – б.р.) Владимир Джабаров определи като „неморално“ вчерашното изявление на българското външно министерство за ролята на Съветския съюз в освобождението на България от нацизма.

 

 

„Надявам се, че българският президент ще каже, че това е недопустимо. А да се обвинява Русия за това, както твърдят, че е донесла окупационен режим, е неморално“, посочи Джабаров, цитиран от "Фокус".

 

 

 

""

 

 

Думите му бяха по повод реакцията на външното ни ведомство на организираната от руското посолство в София изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

 

 

МВНР ЗА ИЗЛОЖБА НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА 9 СЕПТЕМВРИ: ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ДОНЕСЕ ПОЛОВИН ВЕК РЕПРЕСИИ

 

 

В изявлението на МВнР се посочва, че „щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“.

 

 

Междувременно ръководителят на Руското военно-историческо дружество Михаил Мяхков заяви в интервю за ТАСС, че България едва ли би съществувала днес като независима държава, ако Червената армия не я беше освободила от профашисткия режим.

 

"България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер за окупацията на Югославия и Гърция, прие германски войски на своята територия и снабдяваше с различни продукти и материали нацистката армия. Наистина ли България иска да преразгледа резултата от войната? Тогава може да се преразгледа и отношението към нея. Историческата слепота никога не е помагала за нормалното развитие на обществото ", каза Мяхков.

 

„Това е част от голямата кампания, която колективният Запад сега води срещу Русия по отношение на изкривяване и преразглеждане на историята“, заяви нот своя страна депутатът Олег Морозов пред вестник „Взгляд“.

 

„Те искат да стигнат до тезата, че Съветският съюз е толкова виновен за началото на войната и за жертвите, колкото този, който я е започнал – Нацистка Германия“, заяви Олег Морозов, член на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите. „Много е тъжно, че България беше забелязана в този хор, защото традиционните вековни приятелски отношения между нашите страни са известни. Също така се знае колко кръв е проляла Русия за независимостта на България и за мястото ѝ на политическата карта на света", допълни Морозов.

 

 

Източник: "Фокус"

 

  

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции