<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28348" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какво к...

В Северозапада: Да обичаш биволите на инат (видео)

13 Януари 2018
0 13586

Биволското месо и мляко смело може да се причислят към суперхраните. Здравословни, незаменими в хранителния режим за здрави и болни.

 

 

До животновъдите в българския Северозапад е стигнала мълва, че биволското месо лекува даже левкемия. Хората не знаят истина ли е това, но са склонни да вярват. Биволите са особени животни, така че – нищо чудно. Естествено, в големите градове с биволски деликатеси могат да се похвалят единствено най-добрите магазини.

 

В изцяло мъжкото общество от  животновъди във врачанското село Попица има само една жена. Като дете Геновева Георгиева имала мечта да се занимава животни. Да ги гали, да ги храни, да ги лекува и спасява, ако трябва. Затова си направила на двора цяла зоологическа градина. Само една змия й липсвала в замислената колекция.

 

30-годишната днес Геновева има три деца и съпруг, който споделя нейната страст към животните. Заедно със свекървата, семейството стопанисва единствената в село Попица ферма за биволи.

 

„Отглеждам 13 животни под селекционен контрол. В Асоциацията на биволовъдите са регистрирани – към г-жа Цонка Пеева. Тя е запозната с всяко едно животно – родословна книга, сертификати, всичко, каквото трябва“, разказва пред Фермер.БГ младата жена.

 

Тя е съпруга, майка, работник, фермер, шеф, монтьор, ветеринарен техник. Само заварчик никога не е била, макар че точно за такава е учила в гимназията в близкото село Габаре.

 

Работният ден на Геновева започва сутрин в 6 часа и свършва към 8 вечерта. Ако нещо изостане, особено бумащината, нощта е нейна.

 

„Понякога виждам мама само за пет минути на ден“, казва 8-годишната й щерка Деничка. По-голямата – Ива, е на 10 години. Синът Кръстюмир тази година ще е в първи клас.

 

Цялото приключение на семейството с биволите започва през 2015 г. По това време Геновева отглежда мъжки телета за угояване – без договори, без нищо.

 

Продължете да четете ТУК

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции