<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81754" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Недоволство ...

Ген. Мутафчийски: Справяме се по-добре от Германия, защото спряхме заниманията на учениците (видео)

15 Януари 2021
0 8092

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отчита по-добро спраявяне със заболяемостта в сравнение със западноевропейски страни като Германия заради спирането на учебните занимания.

“Спряха се учебните занимания на учениците, за което бяхме много критикувани”, каза той в предаването “Денят започва” по БНТ и допълни:

“В другите западноевропейски страни не беше предприета такава мярка. Оказва се, че в учебна среда, въпреки многото мнения по този въпрос, се разпространява вирусът много интензивно. Слава Богу, децата са пощадени от тежко боледуване, но разпространяват заболяването в своите семейства. Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малък брой деца на една площадка например не е еднакво с един учебен процес, когато се събират стотици деца по едно и също време, а през междучасието има свободно смесване на потоците”.

Ген. Мутафчийски: Справяме се по-добре от Германия, защото спряхме заниманията на учениците (видео)

Учениците от 5 до 12 клас и студентите остават онлайн до 31 януари с някои изключения (видео)

Той бе запитан да коментира решението за връщането на учениците в клас и посочи:

“Това е тежко решение, защото има огромен натиск върху правителството да вземе такова решение заради евентуалните вреди, които нанася изолацията на малките деца, а при най-малките от техническа гледна точка обучението в електронна среда е невъзможно или неефективно. При такава ниска заболяемост в момента това е един премерен риск. Ако се покажат тенденции, които да водят към повишаване на заболяемостта, ще предложим отново да има затваряне за известно време.”

Министър Вълчев: Не повече от 2-3 седмици дистанционно обучение за учениците (видео)

Ген. Мутафчийски: Справяме се по-добре от Германия, защото спряхме заниманията на учениците (видео)
Снимка: БулФОто

Директорът на ВМА сподели, че щабът обмисля въвеждането на т. нар. “скачащ локдаун”.

“Една от основните идеи още през есента беше един скачащ локдаун да има – две или три седмици да има рестриктивни мерки, след това да има кратък въздух и после пак затваряне”, обясни той.

Ген. Мутафчийски: Справяме се по-добре от Германия, защото спряхме заниманията на учениците (видео)
Снимка: БулФото

“На този етап се справяме много добре. Очаквахме не повече от 50% да намалим заболяемостта, а тя е снижена с повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средна заболяемост на 100 000 дори, е 4 пъти. Изходната точка беше над 660 на 100 000, а сега средното е към 150–160 на 100 000. Днес дори е 125 на 100 000 средно”, обясни генералът.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че трябва да следим много внимателно как се развиват нещата във Великобритания, в Чехия, в Нидерландия, в Белгия.

“За пълно затваряне не се разговаря към момента, но се отчита добрият ефект дори на такова частично затваряне. Бяха направени точните попадения – учениците, нощните заведения и ресторантите”, каза още ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски: Справяме се по-добре от Германия, защото спряхме заниманията на учениците (видео)

Той беше категорчен, че той и НОЩ не могат да бъдат подложени на натиск по отношение на отварянето на молове и заведения. Мутафчийски обясни, че техните предложения като здравни мерки често не кореспондират с обстановката.

Ресторантьори и хотелиери против мерките: Ново затваряне няма да ни излекува, но ще ни фалира (видео)

“В моловете има една масовост на събиранията на хора, които отсъстват в другите магазини. Един магазин също може да бъде място за предаване на заразата, но колкото по-малко са такива места, в които може да се предава заразата, толкова по-лесно може да се контролира заразата. Още когато обявявахме сегашните мерки, ние казахме, че не претендираме за изчерпателност и за забрана на всички потенциално опасни места. Ние претендираме, че бележим мерки за местата, които са най-опасни.”

Източник и видео: БНТ, “Денят започва”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции