<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36397" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ГЕРБ предлагат промени в избора на шеф на КПКОНПИ в деня, в който Пламен Георгиев излезе в отпуск

05 Април 2019
0 969

Днес от ГЕРБ са предложили поправки в изискванията за назначаване на шеф на Антикорупционната комисия, съобщава Mediapool. Това се случва в деня, в който настоящият ѝ председател – Пламен Георгиев, излезе в отпуск, докато тече прокурорската проверка на имотите му. 

 

Предложението е да не бъде задължително бъдещият шеф на КПКОНПИ да има юридическо образование. Промените са внесени в Правната комисия на Парламента на 4 април от Данаил Кирилов, който същия ден беше предложен от премиера Борисов за нов правосъден министър, и от Християн Митев от "Обединени патриоти". Според Митев, идеята за такива промени била факт още преди да избухне скандалът с Пламен Георгиев. 

 

В ГЕРБ нямали мнение по въпроса за предсрочното освобождаване на антикорупционния шеф, но техни депутати не изключвали той сам да си подаде оставката. Според източници от мнозинството Борисов е побързал с оттеглянето му заради изявлението на президента Румен Радев, че е "снел доверието си" от Пламен Георгиев и дори не го поканил на предстоящия КСНС.

 

В момента законът гласи, че за шеф се избира "български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж". Новото предложение е начело на агенцията да може да застане и човек, завършил каквато и да е магистратура, стига да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които на ръководна длъжност.

 

Има съмнения, че изискванията се прекрояват по мярка на вече набелязан кандидат, който евентуално да заеме освободения от Пламен Георгиев пост, а този кандидат няма юридическо образование.

 

Вероятно управляващите имат предвид някого от ръководството на ДАНС или Националното бюро за контрол на СРС като евентуален наследник на Георгиев.
 

 

Източник: Mediapool

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции