<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30196" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ГЕРБ сигнализират прокуратурата заради твърденията, че водата в София е отровена

21 Май 2018
0 3838

Вчера депутатът от БСП Таско Ерменков разбуни духовете с пост във фейсбук, в който твърди, че водата в София е "отровена". По думите му в язовир Искър са изсипани голямо количество отровни химикали. Той апелира жителите на столицата да не пият от чешмите си.

 

 

 

Последва бърза реакция от страна на правителството и "Софийска вода", които обявиха тези твърдения за лъжа и дори обявиха данни от последните проби на водата в столицата.

 

След това стана ясно, че ГЕРБ ще сезира ДАНС и прокуратурата за публикацията на Таско Ерменков за водата в София. Питаме БСП и Корнелия Нинова как ще реагират, заяви депутатът Станислав Иванов (ГЕРБ). По-рано обаче самият депутат от левицата съобщи, че е разговарял с шефа на ДАНС. 
 

Във "Фейсбук Ерменков написа, че е провел и личен разговор с шефа на спецагенцията Димитър Георгиев, който му съобщил, че подобна информация от седмица се носи из София. „Съобщи ми също така, че няма основания за тревога“, добавя депутатът. 
 

„Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във „Фейсбук“. Защо го е направил той, не мога да кажа“, каза Иванов. 

Поредица от институции бяха впрегнати да опровергават съобщение за отрова в питейната вода в София. Столична община, Регионалната здравна инспекция, Софийска вода и дори Агенцията за ядрено регулиране излязоха с позиции, в които отрекоха да има проблем с водата в столицата. Столична община е сигнализирала и компетентните институции за установяване на източника на анонимното твърдение, пише segabg.com.
 

В съобщението на Ерменков се казва следното:

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците). 
Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.
Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат."

Запознатият депутат съм аз.

ПРИЗОВАВАМ ИНТИТУЦИИТЕ, КОИТО РАЗПОЛАГАТ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЛУЧАЯ ОЩЕ ДНЕС, ВЕДНАГА, ПО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА КОМУНИКАЦИЯ ИЛИ ДА ОПРОВЕРГАЯТ ТОВА КАТО ФАЛШИВА НОВИНА ИЛИ ДА ПРЕДУПРЕДЯТ ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ.

НЕДОПУСТИМО Е ПРИ ТАКИВА СЛУЧАИ ДЪРЖАВАТА (АКО Я ИМА) ДА МЪЛЧИ."

 

Отговорът на "Софийска вода"

 

От "Софийска вода" категорично опровергаха слуховете, плъзнали из социалните мрежи, че качеството на водата е компрометирано.

Питейната вода, доставена на потребителите в София, е с гарантирано качество и отлични характеристики, настояха от дружеството.

"Питейната вода в столицата категорично отговаря на нормативните изисквания. Резултатите са качени на интернет страницата ни. Поради слуховете, ние извънредно взехме над 40 проби и направихме над 1000 анализа.

Проблем с качеството на водата няма! Ние взимаме проби от язовирите, входа в системата и изхода ѝ. Взимаме и от водопроводната мрежа. Водата е следена от язовира до чешмата", подчерта Любомир Филипов от "Софийска вода".

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции