<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41910" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Голям брой коали станаха жертва на пожар в Австралия

30 Октомври 2019
0 1376

Огнена стихия е унищожила около 2000 хектара гори и храсти, които са били естествен хабитат на двуутробния бозайник коала, съобщи BBC. Пожарът се е разразил в близост до Порт Макуайър в Нов Южен Уелс, Австралия.

 

Екозащитници определят смъртта на животните от застрашения вид като изключително трагична, тъй като броят на коалите за съжаление е намалял значително за последните десетилетия. Твърди се, че видът вече наброява едва около 43 000 екземпляра за мащабите на целия свят.

 

МАЙКА-КОАЛА СПАСИ БЕБЕТО СИ ОТ ГОЛЯМ ГОРСКИ ПОЖАР В АВСТРАЛИЯ (СНИМКИ)

 

Сред основните причини за изчезването на популацията са загубата на местообитание, заболявания, нападения от други животни, както и промяната в климатичните условия.

 

Относно пожара, изпепелил толкова растителност и застрашил живота на емблематичния за Австралия бозайник, защитничката Чейн Фланаган заявява, че е обхванал цяло убежище на коали и допълва: „За съжаление, тъй като пламъците са били прекалено силни, се очаква смъртността на животните да е доста висока.”

 

За спасителите стихията се е оказала истинско предизвикателство и те не са успели да обърнат внимание на оцелелите животни, защото по същото време пожарът все още е бил твърде силен.

 

Когато двуутробните бозайници станат жертва на горски пожари обикновено се спасяват като се изкатерват високо до короната на дърветата и там се свиват на топка.

 

КОАЛА ОТИВА НА ГОСТИ НА КУЧЕ (ВИДЕО)

 

 „Ако пламъците са закачили само част от козината на животното, а не са го наранили изцяло, то ще се възстанови, тъй като ще му израсне нова. Но ако огънят се възпламени по цялото дърво нагоре до листата, коалите буквално ще бъдат изпепелени, а този конкретен случай можем да определим като национална трагедия, защото популацията е от изчезващ вид”, заключва Сю Ащън от клиниката за коали в Порт Макуайър.  

 

Щатът Нов Южен Уелс в екзотичната Австралия е най-многобройният щат на континента-държава и само за последните няколко месеца там са станали стотици пожари.

 

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции