<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35945" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Да няма ощетени от новата формула за пенсиите е новата задача

19 Март 2019
0 293

Премиерът Бойко Борисов разпореди да не се допуска ощетяване на нито един пенсионер от новата формула за изчисление на индивидуалния коефициент. Това стана на спешна среща, свикана от Борисов в Министерския съвет по скандала с променените в последния момент правила за определяне на пенсиите, които щяха да ощетят по различни оценки на НОИ най-малко 31% от бъдещите пенсионери. Управляващите се впуснаха да изпълняват волята на премиера.

 

Управителят на НОИ Ивайло Иванов, който за пръв път публично коментира проблема, заяви, че на бъдещите пенсионери пенсиите ще бъдат изчислени по двата начина – със старата и с новата формула, и ще се зачете поблагоприятният вариант. За целта ще са необходими промени на промените, които НОИ прокара без обществен дебат през преходните и заключителни разпоредби на бюджета на държавното обществено осигуряване и постави хиляди хора пред свършен факт.

 

Решението да се пристъпи към промени в закона не попречи и днес представители на кабинета да твърдят, че твърденията за ощетяване на пенсионерите са спекулации. За поголям ефект в офанзивата днес беше хвърлена и добра новина за великденски добавки, която иначе Борисов обича лично да съобщава. "Неверни са спекулациите, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер". Това заяви на брифинга в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев. "Няма да има намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

 

Целта не е да се спестят 9 млн. лева. Имаме амбицията да осигурим над 50-53 млн. лева за великденски надбавки. Това се надявам да бъде взето като решение още тази седмица – каза още Дончев. – Найважното е да успокоим хората, за които пенсията е единственият източник на доход". А социалният министър Бисер Петков добави, че новата формула, по която ще изчислява НОИ бъдещите пенсии, по никакъв начин няма да ощети бъдещите пенсионери и също заговори за великденските добавки: "Никой не си е и помислял да намалява размера на пенсиите. Смятаме да осигурим 53 млн. лева за великденски надбавки".

 

От думите му стана ясно, че на сайта на НОИ е била представена симулация с данни, които "неправилно са интерпретирани в медиите", визирайки най-вече материалите на вестник "Сега" по темата, започнали в края на февруари. От официален отговор на НОИ на въпрос на "Сега" преди месец стана ясно, че ще са ощетени 37% от бъдещите пенсионери. После тази прогноза беше актуализирана на 31.3% ощетени.

 

Час по-рано Борисов свика на спешно заседание представители на НОИ, социалният министър, работодателите и синдикатите по повод скандала с новата формула за изчисляване на пенсиите, която ощетява според вчерашните твърдения на НОИ 31% от новите пенсионери, тъй като не взема предвид осигуровките преди 2000 г.

 

Тази сутрин пре bTV шефът на отдел Анализи в НОИ Драгомир Драганов каза отново, че фактът, че пенсия от 450 лв. по старата формула става 167 лв. е "неутрален ефект" и това е: актюерска справедливост. Тази година ощетените от новата формула ще са 12 000 нови пенсионери. Новата формула, за която "Сега" писа нееднократно, бе прокарана тихомълком в края на 2018 г. с приемането на бюджета. От тогава до вчера НОИ смени три пъти прогнозата си колко нови пенсионери ще бъдат засегнати.

 

Източник: Segabg.com 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции