<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Два учебника представяли изопачено комунистическия режим

03 Юли 2019
0 786

В два от общо пет учебника по исторя за 10 клас са открити проблеми при представянето на тоталитарния режим в България до 1989 г. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев пред БНТ. Според него малко или много е бил подменен "духът на учебната програма". Учебниците бяха спрени след остра обществена реакция и многобройни призиви съдържанието им да се преразгледа.

 

СПРЯХА СПОРНИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ С ПРОВОКАТИВНИ ТЕКСТОВЕ ЗА КОМУНИЗМА

 

Според Вълчев учебниците и особено тези по история формират нагласа към света.

 

"Всички живеем в някаква общност. За нас тази общност е националната държава, правовата държава, Европейския съюз с техните базови институции. Това е и нашата ценностна база, въз основа на която формираме отношение към света на децата", заяви той.

 

СЛЕД СКАНДАЛА С УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ МОН СМЕНЯ ПРОЦЕДУРАТА ПО ОЦЕНЯВАНЕ

 

Относно двете тези за отношението към този период – дали трябва да се представи по-неутрално, министърът на образованието каза, че в учебниците по история трябва да се покаже цивилизационния ни избор сега, на който системата тогава противоречи.

 

"Последните години сме одобрили близо 1000 учебника и аз не съм ги чел всичките, не съм специалист. Първо, имаме учебна програма, тя се обсъжда широко. Второ – имаме оценители. Те са този помощен орган. Те са видели технически грешки, но не са видели тези различия в отношението. Тук въпросът е дали правилно сме им дефинирали задачите. Определено имаме пропуски", смята министърът.

 

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции