<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42975" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Две генно модифицирани човешки бебета в Китай може да имат непредвидени мутации

04 Декември 2019
0 1362

Генното модифициране извършено върху двете човешки бебета, които са резистентни към вируса ХИВ, може и да е довело до непредвидени мутации, твърдят учени, след като официалните изследвания бяха публикувани за първи път, пише The Guardian.

 

 

ГЕНEТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ЧОВЕШКИ БЕБЕТА ЩЕ СТАНАТ РЕАЛНОСТ ДО ДВЕ ГОДИНИ, ТВЪРДЯТ УЧЕНИ

 

 

""

 

 

MIT Technology Review изнесе информация относно това, че китайският учен Хъ Цзянкуей е пренебрегнал етичните и научни норми при създаването на близнаците Лулу и Нана, чието раждане в края на миналата година предизвика бурни и противоречиви коментари сред научния свят.

 

 

Хъ заяви твърде категорично, че е направил пробив от медицинска, както и научна гледна точка, който „би могъл да контролира епидемия на ХИВ”. Не е ясно обаче дали той е постигнал успех, защото екипът всъщност не е възпроизвел генна мутация, която дава такава резистентност.

 

 

""

 

 

Според Фьодор Урнов, учен в областта на генното инжерество от университета в Калифорния, изследването показва, че твърденията, които Хъ е изтъкнал, могат да бъдат определени като умишлена лъжа.

 

 

Хъ Цзянкуей смята, че е помогнал в този случай, тъй като бащата на момичетата е бил носител на ХИВ-вируса и не е смятал, че ще може да има свои деца. Според много учени обаче е твърде рано да се правят опити за постоянни промени в човешкия геном и експерименти като този са недопустими.

 

 

КИТАЙСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СТОПИРА ГЕННОТО РЕДАКТИРАНЕ НА БЕБЕТА

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции