<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28026" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Делото срещу Красьо Черния е прекратено от прокуратурата след 8 години размотаване

20 Декември 2017
0 5424

Секретното дело за укриване на данъци срещу нашумелия преди години "брокер" в съдебната власт Красимир Георгиев (Красьо Черния) е прекратено от прокуратурата тази пролет "поради липса на престъпно деяние".  

 

Информацията за финала на делото бе потвърдена от неговия адвокат Христо Ботев. Красимир Георгиев стана национално известен на 18 юни 2009 г., когато Иван Колев от тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че "някакъв Красо от Плевен" обикаля из България и "носи един списък" с имената на между 8 и 13 членове на ВСС, с чиито гласове разполага. Участник в изборите за шефове в съдебната власт разказал на Колев, че гласовете на хората във ВСС вървят за около 200 000 евро.

 

Развихрилият се скандал бе невероятен и прокуратурата започва проверка още на следващия ден. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев каза, че изказването на Иван Колев е прекратило възможността за засичане на разговорите с Красьо. В последствие Красьо (или Красо) се оказа 27- годишният тогава Красимир Георгиев от Плевен.

 

В медиите изтече информация, че той притежава "тефтерче" с 1040 телефонни контакта, сред които на десетки магистрати, политици, полицаи, както и много собственици на фирми в цялата страна. Това даде повод на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова да говори за "брокерство" в съдебната система, същият етикет бе използван от редица политици и множество медии.

 

Прокуратурата обяви, че общо 35 магистрати са засечени с контакти с Красьо или фигурират в неговото "тефтерче". Към онзи момент общо 14 от тях са кандидати за шефове в съдебната система, а петима са действащи шефове. Заради контактите с Георгиев оставки от ВСС подават двама негови членове, които впоследствие изхвърчаха и от съдебната система. Държавното обвинение засече контакти на Красьо с трима тогавашни депутати от ДПС – зам.- председателите на ДПС Касим Дал и Лютви Местан, както и Ердоган Ахмедов. Кирил Добрев от БСП също бе в списъка с два входящи есемеса.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции