<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30952" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Депутатите приеха медийния закон "Пеевски", ГЕРБ и Патриотите със силна подкрепа

04 Юли 2018
0 3311

Народното събрание прие на първо четене медийните поправки в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от крупния издател и скандален депутат Делян Пеевски. Това се случи с 92 гласа “за” и с похвални слова от страна на ДПС, ГЕРБ и Обединените патриоти,

 

 

Председателстващият заседанието в този слусай не показа гласовете по парламентарни групи, каквато е практиката в парламента. Според депутата от ДПС Йордан Цонев само представители на "БСП за България" са гласували "против" и "въздържал се". Всички останали групи са били "за". От изказвания на депутати на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се разбра, че те подкрепят предложенията на Пеевски, който не бе в парламента. Текстовете предвиждат всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Вносителите обаче правят законовото уточнение, че "финансиране е всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити". От текста е видно, че Пеевски се прицелва в медиите, които получават грантово финансиране, с които личната му групировка е във война от години, пише mediapool.bg.

 

Освен това е известно, че и без това финансирането от фондации е публично както на сайтовете на самите донорски организации, така и в българското Министерство на правосъдието. Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Проектът бе внесен за обсъждане в пленарна зала, без да бъде обсъден във водещата ресорна комисия по култура и медии. Нейният председател обаче Вежди Рашидов обаче защити текстовете пред депутатите. За да бъде гласуван законът, ДПС се възползва от правилника на парламента, който дава право на опозицията всяка първа сряда на месеца да внася като първа точка желан от нея нормативен акт. Пред депутатите текстевете на Пеевски бяха представени от народния представител от ДПС Велислава Кръстева, която е техен съвносител. Тя изчете мотивите към него, публикувани в две страници на сайта на Народното събрание.

 

Отявлената защита в породилия се по-късно дебат пък бе оставена на колегата ѝ Йордан Цонев, който, за да се аргументира, ползваше тези, както и точни цитати от медиите на колегата си.

 

Антон Кутев: С този законопроект Пеевски изнасилва обществото

 

Единственият народен представител, осмелил се да се изкаже против проекта, се оказа Антон Кутев. Въпреки че по принцип парламентарната група на БСП е доста шумна и аплодира своите оратори, този път обаче след речта на колегата си, социалистите почти не ръкопляскаха.

 

"Не мога да подкрепя законопроекта за задължителното депозиране на печатни издания, защото за мен той е следващата крачка към разграждане на държавността", заяви той.

 

Според него с този законопроект се казва на българските граждани, че "има хора в държавата, които могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, дори и Народното събрание, не може по някакъв начин да реагира”. "Няма никакво съмнение, че в България един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса и то често пъти в недопустими размери", допълни Кутев. По неговите думи в последните 20 години сме извървели път в посока на изсветляване на тези взаимовръзки, но този път е недостатъчен.

 

Кутев подчерта, че няма как да убеди своите избиратели, че един от вносителите на закона – депутатът от ДПС Делян Пеевски, не е символ на смесването на бизнес и политика. "Най-малкото е неговото присъствие или неприсъствие в Народното събрание, защото неговите влияния върху политическата система са много по-големи", каза Кутев. Той е на мнение, че ако в този законопроект не е участвал Пеевски, е щял да бъде законопроект, който има своите цели, върви във вярната посока и се опитва да изсветли имиджа на Пеевски.

 

"С подписа на Пеевски под този законопроект се върви към изсветляване на образа на Пеевски, но с неговия подпис това е изнасилване на общественото мнение”, каза той. "С неговия подпис, той става желание или опит да се покаже на цяла България, че никой нищо не може да му направи. Няма да го подкрепя не заради съдържанието на текстовете, а заради това, че самото присъствие на Делян Пеевски е предизвикателство към обществото", каза още народният представител. По думите му "ако този законопроект мине, заглавието във вестниците ще бъде: "Парламентът подкрепи Пеевски", а това стига, за да се срине цялата среда.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции