<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29648" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десислава Ив...

Десислава Иванчева получила парите от посредник в кафене, твърди прокурор

18 Април 2018
0 4669

Става въпрос за досъдебно производство, с тези думи започна брифингът на Специализираната прокуратура и КОНПИ за задържането на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. Разследването за корупционни престъпления се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Кметът Десислава Иванчева беше арестувана вчера, след акция продължила близо 10 часа, пише 24часа.

 

 

Производството е станало под надзора и наблюдението на спец.прокуратурата. Досъдебното производство е образувано февруари, като проверката по него е извършена от прокурор още през януари. На по късен етап са събрани доказателства. Досъдебното производство касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост". Това каза шефът на Специализираната прокуратура Иван Иван Гешев. Това, което ще изложим днес няма да бъдат класификации дали някой е виновен, ние ще изложим факти. Дали някой е виновен или не ще реши българския съд, каза Гешев. Става въпрос за многобройни сигнали от различен характер касаещи дейността на община "Младост" и частност на кмета.

 

В хода на това досъдебно поризводство, колегите от отдел "Антикорупция" събраха информация заще едно лице, което е да кажем строителен предприемач, извършващ действия в район "Младост" човек, който дълго е живал в чужбина и няма нагласата и манталитета на някой български особености. Този човек е със съвсем различно мислене. Предмет на досъдебното производство е, бих употребил термина – изнудване. Върху лицето е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума. Той не е от този тип хора, които не се поддават на такъв тип натиск. Свързал се е с колегите от "Антикорупция" дадена ни беше тази информация, той беше разпитан. За нас не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община, каза Гешев. Под маската на това, че ние се борим за правата на хората, в крайна сметка се оказа, че се преследват чисто лични интереси. Начинът обикновено е следния: с години се бавят определи преписки и не се решават определени проблеми, с определи цели.

 

При претърсването на кабинета на Иванчева бяха намерени стотици преписки, които седят в кабинета й./ Мястото им не е там. Те са бавени, казвано е, че са изгубени, заяви прокурорът. Голяма част от хората, предпочитаха да не заявяват писмено, че са принуждавани. По този начин се стига до там, че се спират инвеститори клас А, които не могат да осъществят законно работата си – това за мен е изнудване, в житейския смисъл на думата, каза Гешев. Това е стандартен подход в тази община. В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки. Освен, че се иска застрояване, се иска и тези дейности да бъдат извършени от една конкретна фирма. Предполагам, че фирмата, към която са насочвани е с големи възможности, затова кметицата ги е пренасочвала към нея, продължи Гешев.

 

Човекът е имал заповед за изменение на устройствения план. Има формална процедура, която трае една седмица. Общината трябва да уведоми заинтересованите лица. В един момент се оказва, че тази седмица минава, минава една година и се започват едни срещи със зам.-кметове. Дават се обяснения, че е загубена преписката,че пак се е върнала, че пак е загубена. Този човек е бил изслушан от столични съветници, но това продължава да се случва. Накрая той получава обаждане, в което му се казва, че цената за разрешаването на този проблем е 20 хил. евро на квадратен метър.

 

"Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро, обясни Гешев. „Не стъпвам само на показанията на свидетеля, а на много свидетели. И на неща, документирани със СРС-та“, посочи той. „Човекът осигурява сумата, защото иска да съдейства на държавата, иска нещо да се подобри. Храни стотици работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи“, заяви Иван Гешев. „Определени нейни представители му пречат съзнателно, за да се чувстват добре те финансово“, коментира прокурорът. „Това, че човекът съдейства е повод за гордост, означава, че не всичко е загубено“, заяви Иван Гешев.

 

Като разказвам тези неща, не стъпвам само на показанията на този свидетел, а на много свидетели, заяви шефът на спец. прокуратурата и продължи – След това в резултат на продължителни действия, се разбира първата сума от 250 хил. евро да бъде разделена на няколко вноски от по 70 хил. евро. Като след първата вноска ще започне предвижване на документите. Човекът осигурява сумата, защото иска да съдейства на държавата и иска нещо да се подобри, защото храни стотитци работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи. Започна едно чакане за получаване на сумата чакахме около 20 дена. Говоря за организация, която включва над 100 човека. Някои от нас не са се прибирали изобщо, вмъкна Гешев. Определят се няколко срещи, които не се случват поради различни причини. Последният ден, когато се случи всичко, както видяхте, беше определна среща между кметицата, зам-кмета на "Младост", посредник, което е бивш кмет и съответното лице, което е изнудвано. Кметицата обяви мястото на срещата.

 

Първоначално беше обявено друго място, но се разбра, че там циркулират много хора от общината. Посредникът предаде парите в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата, пиха кафе 2 часа, посредникът си взе 14 хил. евро, което е неговата част. Взе си парите и тръгнаха в различни посоки. Ние изкачахме съзнателно, да не ги задържим там, защото щяхте да ни питате защо задържаме невинна жена, която се е срещнала с човек, който дължи пари. По точно ги е взела.

 

Ние задържахме посредника и веднага се предприеха действия по спиране на служебния автомобил на кметицата.

 

В момент в който сме успяли да я настигнем, наблизо чакаха следователи, групата Кобра за задържане, химик, физик, фотограф. След като и посредника беше задържан двете групи, отидоха и започнаха действие по НПК в посредника бяха намерение 14 хиляди, описани по номера. Човекът как да кажа "светна". Написа всичко собственоръчно какво точно се е случило.

 

Кметицата е спряна с колата, изведена е от колата. Шефът на спец. прокуратурата продължи – следователите започнаха да правят претърсване и да описват, защото такава е процедурата. И почнаха огледа от единия до другия край.

 

В крайна сметка парите бяха намерени, описани и понеже бяха открити и описани отново взехме проби от банкнотите. Междувременно на една от зам-кметиците й стана лошо, викнахме й линейка, защото се грижим за правата на хората.

 

После дойде адвокат, реши да даде интервю, дойдоха и още 4 адвоката. Всички имаха възможност да присъстват и да подпишат протокола. Дойдоха по различно време, всеки от тях направи безброй възражения, всеки от тях направи своите заключения. Държахме кметицата на място, за да види какво става при претърсването на колата, така й гарантираме правата и не може да каже, че сме подхвърлили парите, каза шефът на спецпрокурорите Иван Гешев. След като бяха въведени в министерството продължиха други действия обиск, няма как да ми кажат, че някой им е подхрълил нещо. Всички следователи бяха с ръкавици, направихме компромис със зам- кметицата, защото й стана лошо.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции