<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32643" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Джамал Кашоги е удушен веднага след влизането си в консулството, потвърди прокурор

31 Октомври 2018
0 816

Джамал Хашгоги е удушен веднага след влизането си в консулството в Саудитска Арабия в Истанбул. Това потвърди главният прокурор на града Ирфан Фидан в първото официално изявление за смъртта на саудитския журналист, цитиран от Гардиън.

 

 

 

 

Правителството в Рияд преди това каза, че мъжът починал при разпит, който прераснал в сбиване, както и че тялото му е непокътнато.

 

 

 

"Тялото на жертвата е разчленено и унищожено след смъртта му от задушаване", каза обвинител номер 1 на Истанбул. Неговото изявление дойде след двудневното посещение на главния прокурор на Саудитска Арабия. Това показва и колко малко е сътрудничеството на двете държави в разследването. Фидан заяви, че разговорите със саудитския му колега Сауд ал-Мохеб не довели до "конкретен резултат".

 

 

 

Екипът на прокурора очевидно е разочарован от липсата на напредък: на две срещи в продължение на два последователни дни бяха повторени исканията за екстрадиране на 18 заподозрени за участие в убийството лица от Саудитска Арабия. 

 

 

Властите в Саудитска Арабия признаха за убийството на журналиста дисидент, което се е случило на 2 октомври, когато той отишъл до консулството да вземе документи за предстоящата му сватба, но без повече подробности. Всичко това доведе до явно нежелано внимание към саудитския принц и де факто владетел на царството, Мохамед бин Салман. Мнозина твърдят, че той е бил наясно с готвеното убийство.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции