<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46181" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Дизайнери предлагат радикални начини за „презамразяване“ на Арктика

25 Декември 2019
0 4562

Ако засаждането на повече дървета може да запълни горите и да премахне въглеродния диоксид от атмосферата, тогава бихме ли могли да върнем леда на Арктика?

 

Това е въпрос, зададен от екип от индонезийски дизайнери с интересен отговор на климатичната криза: подводници, произвеждащи айсберги, разказва Си Ен Ен.

 

 

Идеята, наскоро обявена за подгласник в международен конкурс за дизайн, призоваващ за радикален подход към устойчивостта, е най-новата в серия от нови предложения за „опресняване“ на полюсите на Земята – от поръсването им с изкуствен пясък до взривяване на морска вода в небето.

 

 

""

 

Водена от 29-годишния архитект Фарис Раджак Котахатухаха, групата предвижда създаването на потопяем плавателен съд, способен да произвежда шестоъгълни айсберги. Процесът ще започне с потапянето на подводницата под повърхността, за да се запълни централната му кухина с морска вода. След това солта ще бъде филтрирана, като се повиши точката на замръзване на водата с повече от 3 градуса по Фаренхайт. А над камерата ще се затваря люк, за да предпазва от слънцето.

 

 

""

 

 

ТРАГЕДИЯТА НА АРКТИКА

Така би се образувал естествен айсберг вътре, преди да бъде освободен месец по-късно. Според екипа, който стои зад проекта, шестоъгълната форма може да насърчи айсбергите (или "ледените бебета", както ги нарича Котахатухаха) да се преплитат помежду си и да образуват по-големи замразени маси.

Това е ранен концептуален дизайн и остават много въпроси. Дизайнерите тепърва ще финализират как ще се захранва превозното средство, въпреки че възнамеряват корабът да бъде напълно устойчив. 

 

 

""

 

Възможен недостатък в предложението е, че правенето на лед не променя значително морското равнище. Ако ледът все още плава във водата, от която се е образувал, тогава общата маса на морето не се променя. Затова айсбергите ще трябва да бъдат "преместени", ако се понижи морското равнище, смятат някои специалисти.

 

 

Източник: Си Ен Ен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции