<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов на ин...

Домът за възрастни с 24 смъртни случая спира приема на пациенти (видео)

03 Януари 2020
0 5522

Социалното министерство е взело решение да преустанови настаняването на нови хора в дома в Горско Косово, където през миналата година са починали 24 от общо 57 пациенти, пише Свободна Европа.

 

 

Социалният министър Деница Сачева заяви, че ще бъде направен опит част от пациентите да бъдат насочени към други социални услуги.

 

 

„Правим проверка във всички домове. Но може да се каже, че там постъпват хора, които са в много тежко състояние. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение“, каза още Сачева.

 

В четвъртък омбудсманът Диана Ковачева поиска главният прокурор Иван Гешев да разпореди проверка в дома в Горско Косово.

 

Проведена през декември проверка от дирекция Национален превантивен механизъм (НПМ) е установила, че в дома има изключително лоши условия на живот и системно пренебрегване на нуждите на пациентите.

 

Кметът на община Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома в Вера Дукова оспорват констатациите на омбудсмана.

 

Пред Нова социалният министър коментира също, че съществува сериозен проблем, свързан с грижата за възрастни хора в страната.

 

 

Източник: Свободна Европа

Видео: NOVA

Снимка: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции