<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36322" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Доналд Тръмп погрешно твърди, че баща му е роден в Германия

03 Април 2019
0 698

Доналд Тръмп погрешно твърди, че баща му е роден в Германия. Той отново каза това на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

 

 

Тръмп спомена това, като критикува германския канцлер Ангела Меркел, чиято страна, според него, "не е платила справедливия им дял" към военния съюз.

 

"Имам голямо уважение към Ангела и към страната," каза държавният глава. "Баща ми е германец, роден на прекрасно място в Германия, така че имам много топли чувства към Германия."

 

Бащата на Тръмп, Фред Тръмп, е роден в Ню Йорк. Дядото на Тръмп, Фридрих Тръмп, е роден в германското село Калщат.

 

Според германски историк, Фридрих Тръмп емигрирал в САЩ през 1885 г. Той искал да избяга от бедността и твърдял, че работи с миньори по време на златната треска в западните щати. През 1901 г. се завръща в Германия и се влюбва в Елизабет Крайст. Двамата се женят и се връщат в САЩ.

 

Фридрих се опитал да се върне в Германия през 1905 г., когато Крайст изпитвала носталгия, но германските власти не му позволили да се връща повече, защото не е карал задължителна военна служба. Двойката се върнала в САЩ с кораб, който пътувал за Пенсилвания. По онова време Крайст била бременна в третия месец с Фред. Техният син е роден в Ню Йорк.

 

Тръмп и преди е твърдял, че баща му е роден в Германия. През юли 2018 г., когато той критикува страните от ЕС за правене на бизнес с Иран, след като Тръмп прекрати ядреното споразумение със страната, той също каза, че баща му е роден в чужбина. Но не е така.

 

Иначе майката на американския президент е шотландка.

 

В продължение на години, преди да стане президент,  ДоналдТръмп невярно твърдеше, че бившият президент Барак Обама е роден в Кения – теория на конспирацията, която той повтаряше, дори след като бе опроверган.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции