<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41990" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кон влиза обр...

Доналд Тръмп призна, че го интересува петролът на Сирия (видео)

02 Ноември 2019
0 1773

„Единственото, от което се интересуват американците в Сирия, е петролът”. Това обяви президента Доналд Тръмп, а думите му предизвикаха остри дебати. Някои казват, че милиардерът е останал неразбран, а други твърдят, че е първият, който си признава реалните причини за конфликти като този, пише ClubZ.

 

 

Удължаването на мисията с цел гарантиране на сигурността на петролните полета в Източна Сирия изглежда се вписва напълно в позицията на Пентагона, подкрепен от някои съюзници на Тръмп в Конгреса, че едно пълно изтегляне в този момент може да ускори възраждане на групировката "Ислямска държава" (ИД), дори след като екстремистите загубиха своя лидер Абу Бакр ал Багдади при операция на САЩ.

 

 

""

 

 

Американската армия призна, че нейни части с бронирани машини, включително бронетранспортьори "Брадли", сега действат в богатата на петрол провинция Дейр аз Зур. Тя не уточни колко войници са изпратени там, но според представители на американските власти окончателният им брой вероятно ще бъде около 500, включително приблизително 200 военни, които са били там още преди Тръмп да бъде убеден да преразгледа своя план за почти пълно изтегляне, който обяви на 14 октомври.

 

 

ДОНАЛД ТРЪМП ЗАПЛАШИ ТУРЦИЯ С ТЕЖКИ САНКЦИИ, АКО "НАПРАВИ НЕЩО, КОЕТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ"

 

 

Тръмп излезе с различни обяснения за ролята американската армия в Източна Сирия. На 25 октомври президентът на САЩ заяви: "Обезпечаваме сигурността на петрола и затова малък брой американски войници ще останат в района, където се намират той". Три дни по-късно Тръмп отиде още по-далеч, като каза, че петролът принадлежи на Америка. "Запазваме си петрола – помнете това", каза президентът на САЩ в Чикаго и добави: "Винаги съм казвал: "Пазете петрола". 

 

 

""

 

 

ТРЪМП С ПИСМО ДО ЕРДОГАН: "НЕ БЪДИ ТРУДЕН. НЕ БЪДИ ГЛУПАК. ЩЕ ТИ ЗВЪННА."

 

 

Представители на Белия дом оттогава отклоняват запитванията за коментар какво е имал предвид Тръмп под "запазваме петрола" или оценката му за неговата стойност. Служители на Пентагона казаха в частни разговори, че не са получили заповед да поемат владението върху каквато и да било част от петролните ресурси на Сирия, включително кладенците и запасите от суров петрол.

 

 

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви вчера, че тълкува думите на Тръмп за запазване на сирийския петрол в смисъл, че трябва да бъде предотвратен достъпът на екстремистите до него.

 

Русия изрази възмущение от претенциите на Тръмп към петрола, като ги нарече "държавен бандитизъм". Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че заграбването на петрол влиза в разрез с твърденията на САЩ, че се борят с тероризма, и "е далеч от идеалите, провъзгласени от Вашингтон". В продължение на години САЩ твърдят, че интервенциите им по света са насочени към укрепването именно на мира и сигурността, а не към придобиването на природните ресурси на която и да било държава.

 

 

Тръмп заяви също, че иска американска петролна компания да влезе в Източна Сирия, за да инвестира във възстановяването на петролното производство. Според независими експерти обаче това е проблематично. "Скромното количество на ресурсите, рискът от конфликт и юридическите пречки пред инвестициите поради американските санкции правят малко вероятно голяма американска петролна компания да сметне за икономически привлекателно да инвестира в сирийския петролен сектор", каза Джейсън Бордоф, директор на център за енергийна политика в Колумбийския университет.

 

 

Очаква се петролът да бъде разменната монета на кюрдите за договаряне на споразумение със сирийското правителство, което неуспешно се опита да стигне до петролните полета и да ги отвоюва от ИД.

 

 

Източник: ClubZ

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции