<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

До 11 октомври може да гласуваме кое часово време да ползваме

08 Октомври 2018
0 10173

Допитването на страницата на Министерски съвет за това кое време да избере България – зимното или лятното – ще продължи до 11 октомври, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по Нова телевизия.

 

 

Тя призова гражданите да дадат своето мнение. Петкова допълни също, че министерството ще организира дискусии и ще изиска мнението на други компетентни страни.

 

До април 2019 г. всяка държава трябва да реши кое часово време да избере. До това се стигна, след като официално бе взето решение смяната на времето два пъти годишно да спре.

 

Наскоро вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма възможност и нужда от референдум у нас по този въпрос. Според него е по-добре да изберем лятното часово време. 

 

Учени обаче предупредиха, че постоянното лятно часово време ще се отрази пагубно на здравето и икономиката на европейците. По думите на хронобиолога Тил Рьонеберг от Института за медицина и психология към университета в Мюнхен, така европейците ще надебелеят и оглупеят.

 

Според него всяка държава, която се откаже от лятното време, ще изпревари академично, технологично и икономически държавите с вечно лято в часовника. Причината е, че оставането само на лятно време ще увеличи тъмното време, в което човек трябва да е активен.

 

С това са съгласни и други биолози. 

 

Източник: dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции