<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30023" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Израел пораз...

Дроновете на ИКЕА не само ще носят пратки, но и ще ги сглобяват (видео)

10 Май 2018
0 2153

За рекордните 8 минути и 55 секунди, два робота могат да решат един от най-сложните проблеми познати на днешното общество: сглобяването на мебели от ИКЕА.

 

 

През последните десетилетия роботи сглобяват коли, уреди за къщата и какво ли още не. Но когато стане въпрос за малки частици, като тези нужни за мебелите на ИКЕА, роботите често имат затруднения коя част къде трябва да отиде. 

 

 

Учени от Технологичен университет Nanyang в Сингапур създадоха робот, който може да се справи със сложни конструкции, които изискват работа с много малки части — и то автоматично, без инструкции.

 

Перфектният пример за това е един стол на ИКЕА. 

 

"В началото, частите бяха разпръснати навсякъде," както пишат те. "Това е подобно на човешките условия."

 

За всички, които са изсипвали частите от кутия на ИКЕА на земята и са се молили за успех, това изглеждаше като реалистичен начин да тестваме роботите, споделят те. 

 

Роботите могат да разпознават обектите в 3D пространство, което им позволява да осъзнаят колко сила трябва да използват без да счупат дадена част. Така двата робота успяват да сглобяват стола за по-малко от 9 минути. 

 

В бъдеще подобни роботи могат да бъдат използвани да сглобяват каквото можете да си представите, без да има нужда да се губи човешкото време или труд, и без да е нужно да се обяснява на роботите как да сглобяват нещата. Можем дори да си представим самостоятелни фабрики, където роботи правят всичко, а не просто малки помощници, които сглобяват столове по домовете на хората, както пише The Outline.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции