<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=21813" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Санкционират...

Държавна банка за частни цели или колко лесно се отпускат около 50 млн. лв. кредит

10 Май 2016
0 16050

Единствената държавна банка, оперираща с пари на данъкоплатците, е Българската банка за развитие. Според специално писания за него закон, тя трябва да подпомага малки и средни предприятия с нисколихвени кредити. Сред кредитополучателите обаче фигурира името на строителната фирма "Водстрой 98", която печели обществени поръчки за милиони левове.

 

От Търговския регистър разбираме, че Държавната банка за развитие е отпуснала през 2014 г. близо 50 млн. кредит на "Водстрой 98". Попитахме трима експерти до колко е редно това. И Георги Ганев, и Емил Хърсев, и Руслан Стефанов са на мнение, че това е рисков кредит и не е редно. Такова нещо не се прави в банковия свят и въпросът е аналогичен със случая КТБ, твърдят експертите. Ако парите не бъдат върнати, държавата ще трябва да ги покрие, т.е. ние като данъкоплатци ще трябва да ги покрием.

 

Към 31 декември 2014 г. приходите на "Водстрой 98" възлизат на над 156 млн. лв., а броят на служителите е 441. Това прави предприятието наистина гигантско. От друга страна, хем печелят много обществени поръчки, хем печелят кредит за развитие?!

 

Потърсихме и Румен Порожанов, служебен министър на финансите по времето, когато е даден кредитът. Той заяви пред нашата камера, че не знае нищо. Естествено.

 

КТБ – ЕДНА ПРОДУКЦИЯ ЗА КОМПРОМАТИ 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции