<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39548" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Д-р Евгения Сарафова: Не може да си на 18-20 години и да нямаш никакви амбиции

31 Юли 2019
0 1720

Евгения Сарафова е предприемач със собствен бизнес, преподавател в Софийски университет, експерт по ГИС и Дистанционни изследвания, съосновател на Географ БГ и един от младите глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“ за 2016 година.

 

Ето какво споделя тя в интервю за MediaBricks.bg.

 

Като един от младите глобални лидери на Forbes, смяташ ли, че предприемчивостта е ключово умение днес?

 

Разбира се! Достатъчно е само да се огледаме около нас и можем да видим страхотни примери за хора, които от привидно скучни дейности са направили огромен бизнес. Имам един любим пример с Мари Кондо – една дама от Япония, която има страст към подреждането. Тя направи империя, давайки съвети на другите хора как да подреждат. Сещате ли се за нещо по-скучно? При това не тя подрежда, а просто казва на другите хора как те самите да го правят ефективно. Тя е моят пример за това, че обичаш ли нещо, можеш да накараш и другите да го харесват, та дори и да ти плащат. И няма нещо, което да не може да се продава, просто трябва да убедиш хората че го искат и да го опаковаш в красива опаковка.

 

Предприемчивостта за мен е онази люта чушка, която постоянно да те кара да си нащрек, да ставаш по-добър всеки изминал ден.

 

Предприемчиви ли са българските студенти?

 

Не обичам да обобщавам, има хора и в двете крайности. В крайна сметка не е нужно всеки човек да бъде предприемач, хората са различни и най-важното е ти самият да знаеш много добре в какво си добър и къде са ти слабите места. Ако успееш да опознаеш себе си по този начин ще можеш да изградиш така собствения си бизнес модел (по темата препоръчвам Business Model You на Alexander Osterwalter), че да си възможно най-ефективен във всяка дейност, която правиш.

 

В студентите това, което най-много ми опъва нервите, е пасивността. Това ме влудява наистина! Не може да си на 18-20 години и да нямаш никакви амбиции, просто е недопустимо! Затова всячески се опитвам да ги накарам да измислят собствени проекти, идеи, дори защо не и да си направят стартъпи.

 

Едно от любимите ми занимания с първокурсници е да им давам StartUp Challenge – измислям си казус, като понякога умишлено избирам да е скучен или нетехнологичен, и ги карам да предлагат бизнес идеи с технологиите, за които говорим на лекции, за решаването му. Работят в групи, като ги карам да си дефинират и конкретни роли в екипа, да си измислят име на компанията, бранд и т.н. Няма да забравя веднъж на една такава презентация една от тези идеи как бе представена с костюми, подаваха ми изготвени от тях оферти, разпечатки, бяха се вкарали наистина във филм и се получи страхотно. Ако бях инвеститор щях 100% да ги финансирам, само заради хъса, с който представиха идеята си. Дано някой ден им се случи наистина да правят pitch презентация пред инвеститори и опитът с моя казус да им е от полза.

 

Как новите технологии променят традиционните науки?

 

Новите технологии променят всичко – живота, общуването, науките. Именно затова образованието и ученето през целия живот е ключово умение, дори бих казала навик на успешните хора днес. Трябва да си в час с нещата постоянно и да не спираш да се развиваш в своята област, но и в технологиите, които я засягат.

 

Преди няколко дни прочетох много интересна статия за технологиите и хуманитарните науки и се замислих, че дори науки като история, археология, културология, имат невероятни възможности за развитие, благодарение на дигиталните технологии, въпреки, че самите те не са технологични в своята същност. Не е ли страхотно това?

 

 

Цялото интервю прочетете на MediaBricks.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции