<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33625" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Европа затаява дъх, докато Макрон се опитва да потуши протестите

11 Декември 2018
0 734

Не само Франция, но и цяла Европа трябва да се надява, че данъчните облекчения и минималната заплата, които Еманюел Макрон обеща в понеделник, ще се окажат достатъчни, за да потушат антиправителствените протести, продължаващи вече месец.

 

 

 

С повече от 1250 арестувани, 400 ранени и икономическа цена в милиарди, бунтът на gilets jaunes (жълтите жилетки) представлява огромно предизвикателство за авторитета на центристкия президент, широко възприеман от критиците като арогантен и безполезен.

 

 

Избран с обещанието да докаже, че Франция може да бъде реформирана, Макрон е пламенен лидер в защита на европейската либерална демокрация.

 

 

Изправен пред нарастващия прилив на десен, евроскептичен популизъм и авторитаризъм, той се представи като шампион на мултилатерализма и защитник срещу "егоистичния… и опасен" национализъм. 

 

 

 

Стив Банън, архитект на предизборната кампания на Доналд Тръмп, който в момента се опитва да организира европейските националистически-популистки сили, заяви на среща в Брюксел през уикенда: "Париж изгаря. Жълтите жилетки са точно хората, които избраха Доналд Тръмп… и гласуваха за Брекзит."

 

 

Тръмп коментира, че Франция трябва да "върне парите обратно на хората под формата на по-ниски данъци".

 

 

Нестабилността у дома води непременно до спад във влиянието в чужбина. Макрон многократно е заявявал, че международното му доверие е израз на неговата способност да изпълнява вътрешните си реформи. Които той сега ще пожертва, за да спаси президентството си.

 

 

Предизборните амбиции на Макрон за вдъхването на нов живот в европейския проект чрез съживяване на партньорството с Берлин вече бяха заличени от относителната слабост на германския канцлер Ангела Меркел след разочароващите за нея избори миналата година.

 

 

Четири месеца преди изборите за Европейски парламент, за които се очаква да донесат значителни постижения за националистическите и нелибералните сили на континента, един слаб и застрашен Макрон, ръководещ хаотична, бунтовническа Франция, е последното нещо, от което Европа се нуждае.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции