<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82758" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителство...

Европейската комисия публикува конфликтния договор с AstraZeneca (документ)

29 Януари 2021
0 236

След подновеното искане на Европейската комисия от 27 януари 2021 г., фармацевтичната компания AstraZeneca се съгласи да публикува редактирания договор, подписан между двете страни на 27 август 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Комисията се надява да може да публикува всички договори в рамките на предварителните споразумения за закупуване в близко бъдеще.

Спорът за ваксините между Брюксел, “АстраЗенека” и Великобритания се ожесточава (видео)

Публикуваният днес договор съдържа редактирани части, отнасящи се до поверителна информация, като например данни за фактурите. Договорът AstraZeneca е вторият, който се публикува, след като CureVac се съгласи да публикува предварителното споразумение за закупуване с Европейската комисия.

Чрез договора всички държави членки могат да закупят 300 милиона дози от ваксината AstraZeneca, с възможност за допълнителни 100 милиона дози, които да бъдат разпределени пропорционално на населението. Контрактът също така позволява на държавите членки да даряват своите дози ваксини на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Защо България предпочете ваксината на AstraZeneca пред останалите

А публикуването става само часове преди Европейската агенция по лекарства да обяви решението си за одобряване за спешна употреба на ваксината на AstraZeneca .

Договорът от 40 страници, който може да бъде намерен на официалния уебсайт на Комисията, се появява и на фона на забавянето на доставката на ваксини, което доведе до повишено напрежение между доставчиците и Европейския съюз.

В понеделник е насрочена и среща, организирана от германското правителство, имаше за цел да се решат последните проблеми с доставките на ваксини за ЕС.

Междувременно AstraZeneca отрече, че не е изпълнила ангажиментите си, заявявайки, че производствените проблеми в нейните европейски заводи са причината за обявените от компанията неочаквани закъснения на доставките за ЕС.

Пълният текст на договора с AstraZeneca е публикуван тук.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции